Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Από τους Μερκοζί στους… Μερκόντι! – Μέρκελ-Μόντι ετοιμάζουν σχέδιο για έγκριση του συμφώνου σταθερότητας

Από τους Μερκοζί στους… Μερκόντι! – Μέρκελ-Μόντι ετοιμάζουν σχέδιο για έγκριση του συμφώνου σταθερότητας

Ίσως να είναι το «μήνυμα» της Μέρκελ προς το Παρίσι και τον Φρανσουά Ολαντ: αν η Γαλλία δε θέλει, υπάρχουν κι αλλού «πορτοκαλιές» για να συνεργαστεί το Βερολίνο και να επιβάλει την… πειθαρχία.

Όπου «πορτοκαλιά» βάλτε την Ιταλία. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της La Reppublica, σύμφωνα με το οποίο Μάριο Μόντι και Άνγκελα Μέρκελ επεξεργάζονται σχέδιο που προβλέπει την ταυτόχρονη έγκριση από τα κοινοβούλια Γερμανίας και Ιταλίας της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συνθήκης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών θα παρακολουθήσει τις ιταλικές διαδικασίες επικύρωσης και Ιταλοί βουλευτές και γερουσιαστές θα μεταβούν αντιστοίχως στο Βερολίνο, στη γερμανική Βουλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μιλήσει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Εντσο Μοάβερο και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι θα μιλήσουν στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στόχος είναι η ταυτόχρονη επικύρωση, πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Ο Μάριο Μόντι και η Αγγελα Μέρκελ θα είναι παρόντες στην επικύρωση και μία κοινή διακήρυξη θα δοθεί στη δημοσιότητα για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που κάνει λόγο για “μυστική συμφωνία” ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Μόντι.

Η Reppublica αναφέρει ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να ερμηνευθεί ως βούληση της Ρώμης να αντικαταστήσει το Παρίσι ως προνομιακό εταίρο του Βερολίνου σε περίπτωση νίκης του Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η προσκολλημένη στην πολιτική της λιτότητας Αγγελα Μέρκελ ανησυχεί για την πρόθεση που έχει εκφράσει ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ να ζητήσει, εάν εκλεγεί, την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο η ιδέα για την προσθήκη μέτρων υπέρ της ανάπτυξης στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη.
Στη συγκυρία αυτή, άλλος στόχος του Μάριο Μόντι είναι να πιεσθεί η Γερμανία να αποδεχθεί ορισμένα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της αφαίρεσης των επενδύσεων από τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου ελλείμματος. Ο Μάριο Μόντι είχε αναφερθεί στο θέμα την περασμένη εβδομάδα τις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ότι διεξάγονται σχετικές συζητήσεις με το Βερολίνο, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεβαίνει ο Σαρκοζί, διατηρεί το προβάδισμα ο Ολαντ

“Η Μέρκελ θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος στη Γαλλία”

”Τσαμπουκάς” Μέρκελ : Δεν επαναδιαπραγματεύομαι!

Η μοναξιά της Άνγκελα – Η Μέρκελ χάνει τα στηρίγματά της

Μόντι: «Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας και αισιοδοξίας»

Μάριο Μόντι: “Μάχη για να αποφύγουμε τον γκρεμό της Ελλάδας”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε