Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Αποφασισμένη για λύση στη Μ. Ανατολή η Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λύση στο Μεσανατολικό ζήτημα εξέφρασε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον…

περιοδείας της την Αίγυπτο. Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή τόνισε η Άστον μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Αμπούλ-Γέϊτ. Η κοινοτική Επίτροπος θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία. 

Εκτός από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, η Άστον συναντήθηκε και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ομαρ Σουλεϊμάν. Εξήρε το μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και μεταξύ αντιπάλων παλαιστινιακών παρατάξεων. 

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θέτει σε κίνδυνο και υπονομεύει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. 

«Οι πρόσφατες ισραηλινές αποφάσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή έμμεσων συνομιλιών», τόνισε η Κάθριν Αστον σε ομιλία της στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου. 

«Έχουμε σταθερή δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ και τασσόμαστε υπέρ μιας συμφωνίας που να εξασφαλίζει δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρέπεια στους Παλαιστίνιους. Όμως, η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το εποικιστικό είναι σαφής. Οι οικισμοί είναι παράνομοι, συνιστούν εμπόδιο για την ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη τη λύση των δύο κρατών, μια λύση την οποία ο ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι υποστηρίζει», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ότι συζήτησε με την Άστον τη δέσμευση της Ευρώπης να σταματήσει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη. «Το Ισραήλ πρέπει να κατανοήσει ότι η διεθνής κοινότητα είναι εξοργισμένη και επομένως πρέπει να υπάρξει ένα τίμημα», είπε ο Γέϊτ. 

Την ώρα που οι προσπάθειες για επιστροφή Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζονται, στη Δυτική Όχθη σημειώθηκαν νέα επεισόδια. Ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στο σημείο ελέγχου της Ατάρα, βόρεια της Ραμάλα. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους οι στρατιώτες έριξαν πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, όμως ο ισραηλινός στρατός το αρνήθηκε. Τρία άτομα τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες και άλλοι τέσσερις από σφαίρες καουτσούκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε