Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποκαλύψεις για «μυστική φυλακή» βασανιστηρίων στη Βαγδάτη

Αποκαλύψεις για «μυστική φυλακή» βασανιστηρίων στη Βαγδάτη

Μνήμες από… Αμπού Γκράιμπ «ξυπνούν» οι νέες αποκαλύψεις για «μυστική φυλακή» στη Βαγδάτη όπου γίνονταν βασανισμοί κρατουμένων.

Βασανιστήρια με ηλεκτρισμό, βιασμοί, κακοποίηση κρατουμένων γίνονταν στη φυλακή της ιρακινής πρωτεύουσας που πρόσφατα έκλεισε, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σε έκθεσή της οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW).

Η οργάνωση αναφέρει στην έκθεσή της ότι ρωτήθηκαν 42 από τους 300 κρατούμενους που πρόσφατα μεταφέρθηκαν από την «μυστική φυλακή» προς το κέντρο κράτησης Ρουσάφα, στην ανατολική Βαγδάτη ,ύστερα από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για κακομεταχείριση κρατουμένων.

«Η φρίκη που αντιμετωπίσαμε μας έκανε να σκεφθούμε ότι τα βασανιστήρια αποτελούσαν τον κανόνα στη Μουτάνα», ένα κέντρο κράτησης κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Μουτάνα στη δυτική Βαγδάτη», είπε ο Τζόε Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για την Μέση Ανατολή της HRW.

Οι κρατούμενοι, που προέρχονταν από την επαρχία Νινίβε (βόρεια) και υπήρχαν υποψίες ότι ήταν αντάρτες, συνελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009,σύμφωνα με την έκθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε