Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αποκαλύψεις που σοκάρουν στη δίκη Κάρατζιτς

Αποκαλύψεις που σοκάρουν στη δίκη Κάρατζιτς

Το σταυρό που του χάραξαν στο στήθος Σέρβοι στρατιώτης έδειξε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο Άχμετ Ζούλιτς, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Κάρατζιτς.

Ο Βόσνιος μουσουλμάνος είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει στη δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. «Μου χάραξαν ένα σταυρό στο στήθος», είπε ο μάρτυρας και άνοιξε το πουκάμισό του στο ύψος του στήθους. «Έχω μια ουλή εδώ», προσέθεσε, δείχνοντας το λαιμό του.

Ο 62χρονος Ζούλιτς κρατούνταν για πέντε μήνες, από τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 1992, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Σέρβων στη Μπετόρνικα και τη Μαντζάκα, κοντά στο Σάνσκι Μοστ, στη βορειοδυτική Βοσνία.

Στην ερώτηση της εισαγγελέα Αν Σάδερλαντ για τις συνέπειες των ξυλοδαρμών που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Ζούλιτς είπε ότι είχε κατάγματα σε επτά σπονδύλους και σε όλα τα πλευρά του, αποκαλύπτοντας ότι έχει ψεύτικα δόντια γιατί «την ώρα που έβγαζαν ένα πιστόλι από το στόμα μου, μου έσπασαν τα μπροστινά δόντια».

Στην γραπτή του κατάθεση ο Ζούλιτς αναφέρει εξάλλου ότι ήταν παρών τον Ιούνιο του 1992 στην εκτέλεση περίπου 15 ανδρών από Σέρβους στρατιώτες, όπως και στη μεταφορά με φορτηγό κρατουμένων κατά την οποία πολλοί πέθαναν από ασφυξία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε