Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποκάλυψη ελβετικής εφημερίδα για τον ΟΗΕ

 “Ο ΟΗΕ σκόπιμα αποσιώπησε έκθεση για τις ωμότητες στο Αφγανιστάν στο διάστημα 1978-2001”

Ο ΟΗΕ σκόπιμα αποσιώπησε μία έκθεση για «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 1978 και Δεκεμβρίου 2001», που κατηγορεί τους «Σοβιετικούς», τις «ισλαμικές φατρίες» και τις «αμερικανικές δυνάμεις» ότι είχαν λάβει μέρος σε «ωμότητες», τονίζει η ελβετική εφημερίδα Λε Ταν σε σημερινό της δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται μετά την πολυαναμενόμενη δημοσίευση την Παρασκευή της αμφιλεγόμενης έκθεσης του ΟΗΕ, που θίγει την πιθανότητα της πρόκλησης «γενοκτονίας» από τον στρατό της Ρουάντας στη ΛΔ του Κονγκό στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Μία άλλη έκθεση, «που είχε παραγγελθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για να εξετάσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 1978 έως το 2001 στο Αφγανιστάν, εγνωσμένα αποσιωπήθηκε για πολιτικούς λόγους», εκτιμά η εφημερίδα, η οποία έχει προμηθευθεί ένα αντίτυπο των 300 σελίδων της εν λόγω έκθεσης.

Η έκθεση, που περαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, επρόκειτο και αυτή να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2005, όπερ δεν εγέντο «και από αναβολή σε αναβολή κατέληξε να πέσει στη λήθη», τονίζει η εφημερίδα.

Η έκθεση μνημονεύει «τις ωμότητας που διαπράχθηκαν τους μήνες που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του 1978, μετά κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής και κατοχής (1979-89) και κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού του Αφγανιστάν(PDPA) και των μουτζαχεντίν, έως την επικράτηση των Ταλιμπάν και την ήττα τους στα τέλη του 2001 από την υπό αμερικανική διοίκηση πολυεθνή δύναμη».

Η έκθεση κατηγορεί «σοβιετικούς, κομμουνιστές ηγέτες, μουτζαχεντίν, ισλαμιστικές φατρίες και αμερικανικές δυνάμεις», ότι είχαν λάβει μέρος «σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, σε ωμότητες (βασανιστήρια, δηώσεις, μαζικές εκτελέσεις, παράνομες κρατήσεις, δολοφονίες αμάχων, κατά συρροήν βιασμούς, στρατολογήσεις ανηλίκων) που υπέστησαν οι Αφγανοί» κατά τα τελευταία 23 χρόνια, τονίζει η Λε Ταν.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο αμερικανός Μπάρνετ Ρούμπιν, ένας από τους τρεις συντάκτες της έκθεσης, εκτιμά πως ο ΟΗΕ αποφάσισε να αποσιωπήσει το έγγραφο «μετά την απαίτηση του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι , διότι σε αυτήν μνημονεύονται τα ονόματα προσώπων που συμμετέχουν και σήμερα στην αφγανική κυβέρνηση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε