Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αποκλείεται ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, απέκλεισε τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ή την εξέταση μιας ενδεχόμενης διαίρεσής του.

Το Κόσοβο είναι διατεθειμένο να έχει συνομιλίες με τη Σερβία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά η Πρίστινα δεν θα αποδεχθεί ποτέ να συζητήσει για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το Φεβρουάριο του 2008, σημείωσε ο Θάτσι. “Μπορούμε να συζητήσουμε ως δύο ανεξάρτητα κράτη συγκεκριμένα θέματα, που παρουσιάζουν ενδιαφέρουν για τις δύο χώρες”, προσέθεσε. “Η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου είναι αδιαπραγμάτευτη, αναγνωρισμένη και έχει εγγυήσεις σε διεθνές πλάνο και το Κόσοβο θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του πλαισίου των συνόρων του” μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, σημείωσε.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όσον αφορά στη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αναμένεται να εκδοθεί τους προσεχείς μήνες. Το Βελιγράδι ελπίζει ότι η απόφασή του διεθνούς δικαστηρίου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο ο Θάτσι δήλωσε πεπεισμένος ότι το δικαστήριο θα υποστηρίξει “τελείως τη βούληση του λαού και την πραγματικότητα του Κοσόβου”.

Την ίδια στιγμή, ο σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, επανέλαβε τη θέση του Βελιγραδίου, το οποίο αποκλείει οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση με τους ηγέτες του Κοσόβου σε διάσκεψη για την ένταξη στην ΕΕ, η οποία προβλέπεται να γίνει στις 20 Μαρτίου στη Σλοβενία. Ο Τάντιτς δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την παρουσία εκπροσώπων του Κοσόβου στη σύνοδο αυτή, μόνον στην περίπτωση που αυτοί θα μετάσχουν υπό το έμβλημα της διοίκησης του Κοσόβου από τον ΟΗΕ, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Από την Πρίστινα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε ότι ο Χασίμ Θάτσι “θα εκπροσωπήσει” το Κόσοβο στην Σλοβενία, αλλά “μόνον ως (πρωθυπουργός) ανεξάρτητου κράτους”. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε