Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Απολύσεις στο δημόσιο από τον Σαρκοζί

Απολύσεις στο δημόσιο από τον Σαρκοζί
Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδια για την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Την ίδια ώρα προσλαμβάνει περισσότερους αστυνομικούς για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λικ Σατέλ.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.500 ανδρών στα σώματα ασφαλείας την Παρασκευή, γεγονός που ήγειρε αρκετά ερωτήματα από μέρους των Γαλλικών ΜΜΕ σχετικά με την δέσμευση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να συρρικνωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα με την πρόσληψη ενός υπαλλήλου ανά δύο συνταξιοδοτούμενους.
 
Οι μειώσεις προσωπικού, τις οποίες εισήγαγε ο Σαρκοζί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2007, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τη Γαλλική αριστερά, η οποία κέρδισε την κεντροδεξιά παράταξη υπό το Σαρκοζί στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.
 
“Η πολιτική ‘ένας για δύο’ παραμένει σε ισχύ. Απλώς αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των απασχολούμενων στην αστυνομία”, είπε ο Σατέλ στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.
 
Η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων προηγήθηκε του ξεσπάσματος της σοβαρής ύφεσης της Γαλλικής οικονομίας, ωστόσο οικονομολόγοι σημειώνουν ότι δε θα έχει μεγάλη επίπτωση στο ραγδαία μεγεθυνόμενο δημόσιο χρέος της χώρας.
 
Στελέχη της κυβέρνησης επέμειναν σε εμφανίσεις τους σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο ότι θα συνεχίσουν τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, παρά τη βαρύτερη εκλογική ήττα εδώ και πέντε δεκαετίες την οποία υπέστησαν την περασμένη Κυριακή, όταν η κεντροαριστερά και η αριστερά κέρδισαν στις 23 από τις 26 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
 
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι κορυφαία προτεραιότητά του είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ επανέλαβε ότι σχεδιάζεται το πάγωμα των δημοσίων δαπανών για την τιθάσευση του ελλείμματος και του χρέους.
 
Ο Σατέλ διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί έντασης μεταξύ Σαρκοζί και Φιγιόν για την στρατηγική και το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω της ραγδαίας μείωσης του ποσοστού δημοτικότητάς τους. “Τους βλέπω τακτικά, είναι μια στέρεα και ανθεκτική ομάδα”, υποστήριξε.
 
Δημοσκόπηση της Ifop που δημοσίευσε η Journal du Dimanche καταδεικνύει ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Σαρκοζί έπεσε 6 εκατοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα, μειούμενο στο 30%, ενώ εκείνο του Φιγιόν, μέλους, όπως και ο Σαρκοζί, του UMP, μειώθηκε 1%, στο 49%.
 
Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα Lib?ration καταδεικνύει ότι το 52% των ψηφοφόρων θέλουν να κερδίσει η κεντροαριστερά στις προεδρικές εκλογές του 2012.
 
Ο Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλιστών κι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ο επικρατέστερος δυνητικός υποψήφιος της γαλλικής κεντροαριστεράς, σύμφωνα με την έρευνα της Vivavoce.
 
Ο Σαρκοζί δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ο σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δε θα ήθελε να θέσει ξανά υποψηφιότητα, διότι φοβάται για την κατάσταση της υγείας του.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είπε χθες Κυριακή ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα του UMP για την προεδρική υποψηφιότητα εάν ο Σαρκοζί δε διεκδικήσει επανεκλογή.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε