Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Απόλυτη κυριαρχία των Σοσιαλιστών στη γαλλική Βουλή – Πιο ισχυρός στη “μάχη” με τη Μέρκελ ο Ολάντ!

Απόλυτη κυριαρχία των Σοσιαλιστών στη γαλλική Βουλή – Πιο ισχυρός στη “μάχη” με τη Μέρκελ ο Ολάντ!

Για πρώτη φορά μετά το 1981 το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποδείχθηκε ένας μεγάλος θρίαμβος για τον Φρανσουά Ολάντ και τους Σοσιαλιστές του. Όχι μόνο έχουν την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια, αλλά δε χρειάζονται καν τη στήριξη ούτε των Πρασίνων ούτε του Αριστερού Μετώπου του Ζαν Λικ Μελασόν.

Ο Φρανσουά Ολάντ κέρδισε ακόμη μια νίκη κι ας… ηττήθηκε η «εκλεκτή» του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ από τον αντάρτη των σοσιαλιστών (τον οποίο στήριξε δημόσια και κόντρα στη γραμμή του κόμματος η σύντροφός του, Βαλερί Τριερβελέρ). Εκτός έμεινε και ο Φρανσουά Μπαϊρού, άλλη μια έκπληξη των εκλογών.
Ο απόλυτος θρίαμβος του Γάλλου προέδρου είναι πως δε χρειάζεται καν τις ψήφους των Πρασίνων ή του Αριστερού Μετώπου του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Εκτιμάται ότι η καθαρή και απόλυτη νίκη των Σοσιαλιστών του Ολάντ θα ενισχύσει τον Γάλλο πρόεδρο στη… μάχη που ετοιμάζεται να δώσει με τη Μέρκελ για την κρίση στην ευρωζώνη και φυσικά για την κατάσταση στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με την εταιρία Ipsos και τα γαλλικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν 291 έδρες, οι Πράσινοι 20 και τα υπόλοιπα κόμματα-δορυφόροι 30 έδρες. Το απαιτούμενο για την απόλυτη πλειοψηφία ήταν οι 289 έδρες…

Το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και οι σύμμαχοί του φέρονται να κερδίζουν 212 έδρες, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν κερδίζει 2 έδρες και μπαίνει στην Εθνοσυνέλευση, ενώ οι κεντρώοι συγκεντρώνουν 15 έδρες.

Στα αξιοσημείωτα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία η ήττα που γνώρισε η Μαρίν Λε Πεν στο Πα ντε Καλέ αλλά και στην στην εργατική περιφέρεια Ενάν-Μπομόν, στα βόρεια, από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, η Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε από τον αντίπαλό της με διαφορά μόλις 118-120 ψήφων. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ζήτησε επανακαταμέτρηση.

Αντίθετα από την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, η η Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν, η 22χρονη ανιψιά της, μια έδρα για το κόμμα της, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Σφοδρή επίθεση της δεξιάς στον Ολάντ γιατί “βλάπτει τις γαλλογερμανικές σχέσεις”

Σχέδιο τριών σημείων του Ολάντ για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση

“Κάτσε στ’ αυγά σου!” είπε ο γάλλος πρωθυπουργός στην σύντροφο του Ολάντ!

Επιτυχημένο το πρώτο «τεστ» του Ολάντ

Σάρωσαν στις εκλογές οι Σοσιαλιστές του Ολάντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε