Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Απομονωμένη η Ελλάδα στη Σύνοδο

Στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος θα τεθεί έστω και ανεπίσημα επί τάπητος.

Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής κατά κύριο λόγο μιας και η συζήτηση περί χρηματοδότησης για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε μία τέτοια κατάσταση μοιάζει ουτοπική.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να γίνεται σαφές από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες ότι η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται και εκτιμάται μία ισχνή ανάκαμψη για το 2010 και μία μεγαλύτερη για το 2011. Ωστόσο, θα επισημαίνουν ότι η παρούσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, καθώς το 2010 αναμένεται επιδείνωση της ανεργίας.

από τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου δήλωσε ότι οι αρχηγοί κρατών θα μιλήσουιν ανεπίσημα για την κατάσταση στην Ελλάδα, “που είναι πολύ σοβαρή”. Όπως διευκρίνισε “είναι μια κατάσταση δύσκολη, που χρειάζεται χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις, εμείς είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε οι μεν να υποστηρίζουμε τους δε”.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε επαφές πριν την έναρξη της Συνόδου και δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δείτε τη σχετική είδηση.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει για τη μείωση του ελλείμματος, ο έλληνας υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι το ελληνικό χρέος φθάνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Δείτε τη σχετική είδηση.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων υποστήριξης προς την Ελλάδα. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. φέρουν κοινή ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. “Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι’αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη” απέναντι στην Ελλάδα, σημείωσε η ίδια στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία. 

Διαβάστε επίσης πως η γερμανική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς επιτήρηση.

Με συνέντευξη του σε γαλλική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “το σφάλμα δεν είναι δικό μας αλλά του παρελθόντος”. 

Όλες αυτές οι εξελίξεις έρχονται την ώρα που επιτήδειοι παίζουν και κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Διαβάστε το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε