Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Απόπειρα πειρατείας σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

Απόπειρα πειρατείας στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «UNITED EMBLEM», εκδηλώθηκε, ενώ αυτό έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και σε απόσταση 24 ναυτικά μίλια δυτικά της Υεμένης και 36 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ερυθραίας.

Στο πλοίο επιβαίνουν είκοσι έξι άτομα πλήρωμα (10 Έλληνες Ναυτικοί -ειδικότητες: πλοίαρχος, υποπλοίαρχος, ανθυποπλοίαρχος, Α΄ μηχανικός, Β΄ μηχανικός, Γ’ μηχανικός, δόκιμος καταστρώματος, δύο δόκιμοι μηχανής, ένας αντλιωρός – 15 Φιλιππινέζοι – 1 Ουκρανός).

Το πλοίο είναι φορτωμένο και είχε αποπλεύσει από το τερματικό σταθμό Kharq Island στο Ιράν στις 03/09/2011 με προορισμό το λιμένα Fos της Γαλλίας.

Αμέσως μόλις η πληροφορία για την απόπειρα πειρατείας, περιήλθε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών Πειρατείας Πλοίων, που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και ενημερώθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών Πειρατείας Πλοίων ενημέρωσε τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και τα Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας.

Το ΕΚΣΕΔ βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση του πλοίου με υποτύπωση στιγμάτων (πορεία – ταχύτητα), σε συνεργασία με την διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, με έδρα στον Πειραιά.

Παράλληλα, το ΕΚΣΕΔ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας, αξιολογώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και σε διαρκή επικοινωνία με εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου.

Κατά δήλωση υπεύθυνου ασφαλείας της εταιρείας (CSO), και εκπροσώπου της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου, μετά από τελευταία ενημέρωσή τους από τον πλοίαρχο, περί ώρα 16.05 Ελλάδος, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε