Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην Times Square

Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην Times Square

Συναγερμός στην “καρδιά” της Νέας Υόρκης από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εντοπίστηκε στην Times Square.(Video) Πακιστανικοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις πιθανότητες, όσον αφορά τα κίνητρα πίσω από την “εξαιρετικά σοβαρή” απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πολύ αιματηρό γεγονός δήλωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ. “Είχαμε μεγάλη τύχη ν΄αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αιματηρό γεγονός”, τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε ιδέα ποιός το έκανε και γιατί”. “Η υπηρεσία πυροτεχνουργών επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό”, τόνισε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η βόμβα ήταν αυτοσχέδια.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέιμοντ Κέλι, τόνισε ότι ο μηχανισμός αποτελείτο από προπάνιο, βενζίνη και ηλεκτρικά καλώδια. Το αυτοκινητο ήταν σταθμευμένο στη συνοικία του Μανχάταν. Αντιτρομοκρατική δύναμη και μέλη του FBI αναπτύχθηκε στην Times Square, τη γύρω περιοχή και η αστυνομία απέκλεισε πολλούς δρόμους μετά την ειδοποίηση από έναν πλανόδιο πωλητή που είδε να βγαίνει καπνός από το αυτοκίνητο. 

Πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την απόπειρα της επίθεσης, σε δήλωσή τους σε ισλαμιστική ιστοσελίδα. Η δήλωση αναφέρει ότι σκοπός της επίθεσης ήταν η εκδίκηση για τη δολοφονία δύο ισλαμιστών και “μουσουλμάνων μαρτύρων” τον Απρίλιο.

Οι δύο εκ των ηγετών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι και ο Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάτι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων, βόρεια της Βαγδάτης. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι είχε δηλώσει ότι οι αλ-Μάσρι και αλ-Μπαγκντάτι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε σπίτι, το οποίο είχαν περικυκλώσει και έβαλαν με πυρά στρατιωτικές δυνάμεις.

Η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση αποτελεί “μεμονωμένη πράξη” δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο. “Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να μας λέει ότι πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από μία μεμονωμένη πράξη” ανέφερε η Ναπολιτάνο.

Το 2009, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι απέτρεψαν απόπειρα επίθεσης στο σύστημα συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης.

Ρεπορτάζ του Associated Press

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε