Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απόψε η πρώτη συνέντευξη Στρος Καν – Τι θέλουν οι γάλλοι να πει

‘Ενας στους 2 γάλλους θέλει ν’ ακούσει από τον ίδιο τον Στρος Καν οτι αποχωρεί από την πολιτική.

Τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος απαλλάχθηκε των σε βάρος του κατηγοριών στις ΗΠΑ, θα μιλήσει απόψε, ενώπιον των συμπατριωτών του σε μια εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη Γαλλία, του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1.

Ο Στρος-Καν, ο οποίος πριν ανατραπεί η ζωή του στις 14η Μαΐου σε ένα αστυνομικό τμήμα του Χάρλεμ, εθεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012 σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά.

Ο Στρος-Καν επέστρεψε στη χώρα του στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η αναμονή για διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου Σοφιτέλ στη Νέα Υόρκη με την 32χρονη καμαριέρα από τη Γουινέα που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση, είναι μεγάλη. Οι δικηγόροι συμβούλεψαν τον Στρος Καν να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και να τονίσει ότι το συμβάν αυτό τον στεναχώρησε ιδιαίτερα. Έτσι έκανε κι όταν ζήτησε συγνώμη από τους πρώην συνεργάτες του στο ΔΝΤ αναγνωρίζοντας ένα “λάθος” του.

Η συνέντευξη θα παραχωρηθεί στη δημοσιογράφο Κλερ Σαζάλ, φίλη της Αν Σενκλέρ, της συζύγου του Στρος-Καν. Η εκπομπή αρχίζει στις 20:00 τοπική ώρα.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Le Journal du Dimanche δείχνει ότι τουλάχιστον ένας στους δυο Γάλλους, ποσοστό 53%, θέλει ο Στρος-Καν κατά την αποψινή συνέντευξη να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική.

Όταν ρωτήθηκαν για το τί περιμένουν από την παρέμβαση αυτή, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τα πολιτικά πράγματα (59% των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί, 42% των Σοσιαλιστών).

Μόλις το 22% θέλει ο Στρος-Καν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, το 34% θέλει ο Στρος-Καν να δηλώσει την υποστήριξή του σε έναν υποψήφιο των εσωκομματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (47% των υποστηρικτών του κόμματος) και το 48% αναμένει από τον Στρος-Καν να εξηγήσει το ρόλο που θέλει να έχει στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές (μεταξύ αυτών 59% των υποστηρικτών των Σοσιαλιστών).

Οι Γάλλοι περιμένουν από τη συνέντευξη αυτή περισσότερο μια εκτίμηση για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και λύσεις για την αντιμετώπισή της (64%, μεταξύ τους το 72% των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος) παρά εξηγήσεις για το τί συνέβη στο δωμάτιο του Σοφιτέλ στο Μανχάταν (35%).

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 956 ερωτηθέντων, ηλικίας άνω των 18 ετών, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

«Την έπεσε» στη Μπανόν ο Στρος Καν; Νέες αποκαλύψεις στο φως

Ο νέος «Γολγοθάς» του Στρος Καν ξεκίνησε – Κατέθεσε για την υπόθεση Μπανόν

Πριν τη σύλληψη ήταν φαβορί. Τώρα…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε