Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Απορρίφθηκε η έφεση Μλάντιτς – Θέμα ωρών η έκδοσή στη Χάγη

ΦΩΤΟ REUTERS

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπογραφεί η διαταγή για τη μεταφορά του Ρατκο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να δικαστεί ως εγκληματίας πόλεμου.

Το συμβούλιο εφετών του ειδικού δικαστηρίου της Σερβίας απέρριψε ως αβάσιμη την έφεση κατά της έκδοσής του και επιβεβαίωσε ότι έχουν εκπληρωθεί οι όροι για την έκδοσή του στη Χάγη.

Απομένει τώρα, η απόφαση έκδοσης να υπογραφεί από την υπουργό Δικαιοσύνης, Σνέζανα Μάλοβιτς, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες και θα ακολουθήσει επίσημη δήλωση από τη Σέρβα υπουργό.

Για λόγους ασφαλείας δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο χρόνος μεταφοράς του κατηγορούμενου στη Χάγη. Αλλά αναμένεται να γίνει «πολύ γρήγορα» σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σερβίας.

Διαδηλώσεις υπέρ του Μλάντιτς στη Μπάνια Λούκα
Χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας διαδήλωσαν την Τρίτη στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, εκφράζοντας την οργή τους έναντι του Βελιγραδίου για τη σύλληψη Μλάντιτς.

«Στρατηγέ βάστα γερά. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Οι στρατιώτες είναι μαζί σου», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μπάνια Λούκα. «Οι μέρες αυτού που συνέλαβε τον Μλάντιτς είναι μετρημένε» έγραφε άλλο πανό.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετέχουν ήδη στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε από την Ένωση Σέρβων Βετεράνων.

«Είμαστε όλοι Ράτκο Μλάντιτς. Θα τον δοξάζουμε πάντα ως έναν ήρωα. Δεν θα μας πει η Ευρώπη ποιος είναι εγκληματίας πολέμου και ποιος είναι ήρωας», δήλωσε ένας πρώην στρατιωτικός, ο Ντέγιαν, 48 ετών.

Υπό τους ήχους εθνικιστικών τραγουδιών, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Μερικοί φορούσαν μπλουζάκια με τυπωμένο πάνω τους το πρόσωπο του Ράτκο Μλάντιτς κάτω από την επιγραφή «Ο Σέρβος».

«Είναι ντροπή! Η Σερβία μας συμπεριφέρεται σαν μητριά. Τι πρέπει ακόμη να πουλήσουν για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;», αναφώνησε ένας άλλος απόστρατος στρατιωτικός, ο 64χρονος Μίλαν Λούγιτς.

«Ελπίζω ότι ο Τάντιτς θα τιμωρηθεί όπως του αξίζει», πρόσθεσε ένας άλλος, ο 34χρονος Μίλος Νίκολιτς, αναφερόμενος στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μλάντιτς μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του

Μέσα στις επόμενες ώρες θα εκδοθεί στην Χάγη ο Μλάντιτς

Ράτκο Μλάντις: ο άνθρωπος πίσω από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Μλάντιτς: Θα πάω στη Χάγη με τα πόδια

Κατάλληλος να δικαστεί ο Μλάντιτς – Αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Χάγη

Η σύλληψη Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα της Ε.Ε. για τη Σερβία

Το “κεφάλι” του Μλάντιτς κόστιζε πολλά…

Σκιά του εαυτού του! – ‘Ετσι είναι σήμερα ο Ράτκο Μλάντιτς!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε