Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αποζημίωση μαμούθ από την BP

Αποζημίωση μαμούθ από την BP

Η μεγάλη πετρελαϊκή βιομηχανία ΒP συμφώνησε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 7,8 δις. δολαρίων για την πετρελαιοκηλίδα του κόλπου του Μεξικού ενώ η δικαστική διαμάχη δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Λίγο πριν τη διεξαγωγή της δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τεράστια οικολογική καταστροφή που είχε προκληθεί τον Απρίλιο 2010 μετά από βλάβη της πλατφόρμας «Deepwater Horizon» της BP στον κόλπο του Μεξικού, επετεύχθη ένας σημαντικός διακανονισμός μεταξύ των 100.000 εναγόντων και της εναγόμενης πετρελαιοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους όρους του εξωδικαστικού διακανονισμού των μερών, η ΒP δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει προς το παρόν μερικώς τις αξιώσεις των εναγόντων καταβάλλοντας αποζημιώσεις ύψους 7,8 δις, δολαρίων (5, 9 δις. ευρώ) στα θύματα της και στις οικογένειες τους για ανεπανόρθωτές ζημίες και προβλήματα υγείας αλλά και στους αλιείς και εμπόρους της περιοχής, τα οικονομικά συμφέροντα των οποίων επλήγησαν άμεσα από τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής.

Υπέρογκες αποζημιώσεις

Το συνολικό ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης ανέρχεται στα 20 δις. δολάρια ενώ οι αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνουν τα οφειλόμενα προς το αμερικανικό δημόσιο ούτε και τις αποζημιώσεις προς τους υπόλοιπους συνεταίρους της εταιρίας, που σημείωσαν ρεκόρ απωλειών.
Ο εκπρόσωπος της BP, μετά την επίτευξη του διακανονισμού εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός, αναφέροντας πως «εξακολουθούν να εκκρεμούν αποζημιώσεις για τις πληγείσες πολιτείες αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με άλλους δημόσιους οργανισμούς».

Ο πετρελαϊκός κολοσσός εξακολουθεί να κατηγορείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παραβίαση τoυ ομοσπονδιακού νόμου περί προστασίας των υδάτων (Clean Water Act) και σειράς άλλων νομοθετημάτων σχετικών με την εκμετάλλευση του πετρελαίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Iσχυρές κατηγορίες προβάλλουν και οι εταιρίες συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος στον κόλπο του Μεξικού.

Αναβολή της τελικής δίκης

H πολιτεία της Φλόριντα υπέστη ανυπολόγιστες ζημίες από την πετρελαιοκηλίδα
Ο ξαφνικός αυτός διακανονισμός μεταξύ των διαδίκων είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της εκδίκασης της σοβαρής αυτής υπόθεσης επ’αόριστον. Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση πως η εξέλιξη αυτή επιφέρει σημαντικές μεταβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης, αναφέροντας ότι προκύπτουν «σημαντικά νέα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ανακατασκευάσουν τα δικαστικά τους αιτήματά».

Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης, ας σημειωθεί πως έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου «Deepwater Horizon» στις 20 Απριλίου 2010, ενώ η ποσότητα αργού πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα υπολογίζεται σε 200 δις. γαλόνια, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημίες και μια τεράστια οικολογική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο. Σημαντικές ήταν και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημίες που υπέστησαν οι 5 παραθαλάσσιες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς η πετρελαιοκηλίδα κατέστρεψε ουσιαστικά τις παραλίες και κατά συνέπεια τον παράκτιο τουρισμό για ένα μεγάλο βάθος χρόνου.

Πηγή Deutsce Welle

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε