Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Απροετοίμαστη η ΕΕ στο E.Coli – Στους 23 οι νεκροί

Απροετοίμαστη εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ξέσπασε η επιδημία E. Coli, ανέφεραν εκπρόσωποι πολιτικών ομάδων. Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων.

Είκοσι τρείς νεκροί, σε Γερμανία και Αυστρία και περισσότεροι από 2.000 ασθενείς στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 600 είναι σε άσχημη κατάσταση και αντιμετωπίζουν κίνδυνο νευρολογικών επιπτώσεων, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της δράσης του φονικού βακτηριδίου Ε. Coli, η πηγή προέλευσης του οποίου ακόμη αγνοείται, ανέφεραν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Παρόντος του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου Τζον Ντάλι, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και μεμονωμένοι ομιλητές-ευρωβουλευτές, κατήγγειλαν την Κομισιόν ότι υπήρξε απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας και υπογράμμισαν ότι ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και 15 μέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, ουδείς γνωρίζει τη πηγή προέλευσης αυτού του φονικού βακτηριδίου.
 
Ο επίτροπος Τζον Ντάλι υπεραμύνθηκε των έγκαιρων αντανακλαστικών της Κομισιόν, στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά περιορίσθηκε σε γενικότητες, χωρίς να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, τόσον για την πηγή προέλευσης του βακτηριδίου όσον και για τους τρόπους αντιμετώπισης της επέκτασης του.
 
Προσπαθούμε, είπε, να σταματήσουμε τη διάδοση του βακτηριδίου και αναμένουμε τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, που θα μας αποκαλύψουν, ενδεχομένως, από που προέρχεται το μολυσματικό αυτό βακτηρίδιο.
 
Μετέθεσε δε τις όποιες αποφάσεις είναι να ληφθούν, στην απογευματινή συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
 
Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Πίτερ Λίζι σημείωσε ότι το βακτηρίδιο παρουσιάζει αυξημένη αντίσταση στα αντιβιοτικά ενώ, η Αγγλίδα Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Λίντα Μακάβαν, κατηγόρησε το Συμβούλιο της ΕΕ ότι εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να αρνείται την τοποθέτηση ετικετών προέλευσης στα διακινούμενα τρόφιμα εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στην ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών στην διατροφή των ζώων εστίασε την παρέμβαση της και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, που κατηγόρησε την Κομισιόν και την Γερμανία ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστες, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας.
 
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Σαμπίν Γουΐλς, τέλος, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τηρηθεί η ανιχνευσιμότητα, στην περίπτωση αυτού του βακτηριδίου, λόγω της ανωνυμίας στα μεταφερόμενα προϊόντα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε