Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αρνείται να ζητήσει συγγνώμη από την Κίνα η Ιαπωνία

ΦΩΤΟ REUTERS

Η ένταση στις σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία παραμένει, με φόντο τη διαφιλονικούμενη περιοχή των νήσων Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα.

Το Πεκίνο απαίτησε από το Τόκιο μια συγγνώμη και αποζημίωση για τη σύλληψη και την κράτηση ενός κυβερνήτη αλιευτικού σκάφους, θεωρώντας τη σύλληψή του παράνομη. Η απάντηση του Ναότο Καν ήταν όμως αρνητική. «Οι νήσοι Σενκάκου είναι τμήμα του εδάφους της Ιαπωνίας. Από αυτήν την άποψη, η αποζημίωση είναι αδιανόητη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, το σκάφος του Κινέζου καπετάνιου συγκρούστηκε με ιαπωνικά περιπολικά σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην αλυσίδα των νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα. Έτσι, προκλήθηκε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απελευθερώσει τον κυβερνήτη του αλιευτικού αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά από εισαγγελείς και επέμεινε ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα της χώρας. Ιάπωνες εισαγγελείς σημείωσαν το γεγονός ότι το θέμα προκάλεσε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις του Πεκίνου με το Τόκιο αιτιολογώντας την απόφασή τους να απελευθερώσουν τον καπετάνιο. Η ιαπωνική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ενέδωσε στις κινεζικές πιέσεις, αλλά ο Καν αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε