Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αρνείται τις κατηγορίες ο Μουμπάρακ – Δεν ορίστηκε δικάσιμος

ΦΩΤΟ REUTERS

Η ανάκριση του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου και των δυο γιων του δεν έχει ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και δεν έχει οριστική ακόμη η ημερομηνία της δίκης τους.

Δικαστική πηγή διέψευσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ και οι γιοι του Αλάα και Γκάμαλ θα καθήσουν στο εδώλιο στις 19 Απριλίου. «Δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος διότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις», δήλωσε η πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο εισαγγελέας έχει δημιουργήσει τεχνικές επιτροπές για να ερευνήσουν τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ και των γιων του.

Ο 82χρονος πρώην ηγέτης της Αιγύπτου αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες να επιτεθούν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με τον κρατικό ιστότοπο Egynews.

«Αν κάποιος από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών με κατονόμασε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων έλεγε ψέματα», δήλωσε ο Μουμπάρακ στους εισαγγελείς.

Στο μεταξύ, νωρίτερα την Πέμπτη, περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να φύγει ο Μουμπάρακ από το Σαρμ ελ Σέιχ, καθώς θεωρούν ότι η παρουσία του στο θέρετρο της πόλης της Ερυθράς Θάλασσας πλήττει τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ομάδα μερικών δεκάδων διαδηλωτών έκαναν αντιδιαδήλωση σε ένδειξη υποστήριξης στον Μουμπάρακ.

Επανεξετάζονται οι αποφασίσεις των δικαστηρίων

Μέσω του… Facebook ανακοίνωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ότι θα επανεξεταστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ κι εκδόθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες από στρατοδικεία.

Επίσης, προαναγγέλθηκε η παύση 16 κυβερνητών, περιλαμβανομένων αυτών του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι η κίνηση καταγράφεται εν μέσω της γενικής προσπάθειας να κατευναστούν οι διαδηλωτές, περίπου 15 μέρες αφότου στις συγκρούσεις διαδηλωτών και στρατιωτικών δυνάμεων στην πλατεία Ταχρίρ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του.

Μερικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τους στρατοδίκες, οι οποίοι στην αρχή της βδομάδας καταδίκασαν τον bloger Μάικελ Νάμπιλ, σε τριετή φυλάκιση επειδή «προσέβαλλε τις ένοπλες δυνάμεις μέσω του Διαδικτύου».

Δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι ακριβώς διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις στρατιωτικές αρχές μετά την 11η Φεβρουαρίου έπεσε το καθεστώς Μουμπάρακ, ύστερα από διαρκείς λαϊκές κινητοποιήσεις που διήρκεσαν 18 ημέρες.

Πολλοί συλληφθέντες έχουν καταγγείλει βασανισμούς τους κατά την περίοδο της κράτησης.

Οι διαδηλωτές ζητούν να δικαστούν οι πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Μουμπάρακ, να καταργηθεί η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, αλλά και να μη δικάζουν οι στρατοδίκες τους πολίτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε