Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι αθώος ή ένοχος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι αθώος ή ένοχος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε την Βρετανίδα βουλευτή Τζο Κοξ μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο αρνήθηκε να απαντήσει εάν ομολογεί την ενοχή του ή δηλώνει αθώος στο κατηγορητήριο κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, με αποτέλεσμα ο δικαστής να καταγράψει στα πρακτικά ότι ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

Ο Τόμας Μέιρ, 53 ετών, κατηγορείται ότι πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Κοξ, βουλευτίνα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, μόλις εκείνη είχε φτάσει για μια συνάντηση με κατοίκους στην πόλη Μπίρσταλ στη βόρεια Βρετανία, περιοχή της εκλογικής της περιφέρειας.

Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στην χώρα κι οδήγησε στην αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα για αρκετές ημέρες. Η Κοξ συμμετείχε στην εκστρατεία υπερασπιζόμενη την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ.

Ένας 77χρονος άνδρας που προσπάθησε να βοηθήσει την Κοξ κατά την διάρκεια της επίθεσης δέχθηκε επίσης επίθεση με μαχαίρι.

Στον Μέιρ απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών και της κατοχής ενός όπλου κι ενός στιλέτου. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την 14η Νοεμβρίου.

Οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση ως υπόθεση τρομοκρατίας.

Έχοντας αφήσει γενειάδα, ο Μέιρ μίλησε μονάχα για να επιβεβαιώσει το όνομά του και να δηλώσει ότι μπορεί να ακούει καθαρά τη δικαστική διαδικασία μέσω βιντεο-σύνδεσης από τις φυλακές Μπέλμαρς στο Λονδίνο.

Ο 53χρονος παρέμεινε σιωπηλός όταν ρωτήθηκε εάν δηλώνει ένοχος ή αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, όπως ακριβώς και στις άλλες κατηγορίες που του αναγνώσθηκαν.

«Φαίνεται πως (επιλέγει) να παραμείνει σιωπηλός επομένως θα καταγράψω ότι δηλώνει αθώος» δήλωσε ο δικαστής Άλαν Ουίλκι.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία μετά την σύλληψή του, ο Μάιρ είχε πει ότι το όνομά του ήταν «θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε