Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αρνήθηκε να τον χειρουργήσει γιατί είχε ναζιστικό τατουάζ!

Κι όμως προτίμησε να προδώσει τον όρκο του Ιπποκράτη από το να ξεχάσει και να προδώσει τους συγγενείς του!
Η ανάμνηση του Ολοκαυτώµατος είναι τόσο ισχυρή ώστε µπορεί να κάνει έναν γιατρό να προδώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, που τον υποχρεώνει να περιθάλπει οποιονδήποτε άρρωστο. Στο Πάντερµπορντης Γερµανίας, ένας χειρουργός εβραϊκής καταγωγής αρνήθηκε να κάνει την επέµβαση όταν είδε στο χειρουργείο το ναζιστικό τατουάζ του ασθενούς.
 
Ο χειρουργός πρόβαλε λόγους συνείδησης, όπως γνωστοποίησε η σύζυγος του ασθενούς, και ζήτησε από έναν συνάδελφό του να διενεργήσει την επέµβαση, όπως και έγινε χωρίς να υπάρξει πρόβληµα. Τα µέσα ενηµέρωσης και η κοινή γνώµη είναι διχασµένα. Το ερώτηµα είναι αν η αντίδραση του χειρουργού είναι κατανοητή και συνεπώς δικαιολογηµένη ή αν η επιλογή του να µην επιτελέσει το καθήκον του πρέπει να τιµωρηθεί στο όνοµα της ιατρικής δεοντολογίας.
 
Την ιστορία δηµοσιοποίησε στον ιστότοπό της η εφηµερίδα «Μπιλντ». Στο νοσοκοµείο του Πάντερµπορν (Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία) γίνονταν οι προετοιµασίες για µια επέµβαση ρουτίνας (δεν διευκρινίζεται το είδος της επέµβασης). Οταν όµως ο ασθενής τοποθετήθηκε στο χειρουργικό τραπέζι, ο 46χρονος χειρουργός είδε το ναζιστικό τατουάζ στον πήχυ του, τον αετό του Τρίτου Ράιχ πάνω στη σβάστικα.
 
Αµέσως ζήτησε από τον συνάδελφό του που βρισκόταν δίπλα του να κάνει αυτός την επέµβαση, βγήκε από το χειρουργείο και πήγε στη σύζυγο του ασθενούς, η οποία περίµενε να τελειώσει η επέµβαση. «∆εν θα κάνω εγώ την επέµβαση στον σύζυγό σας, κυρία. ∆εν µπορώ επειδή είµαι Εβραίος, η συνείδησή µου δεν µου το επιτρέπει», της είπε.
 
∆εν είναι γνωστό αν ο ασθενής διαµαρτυρήθηκε ή προέβη σε καταγγελία, αλλά πιθανόν να µην τον… συµφέρει επειδή η επίδειξη ναζιστικών συµβόλων αποτελεί ποινικό αδίκηµα στην Οµοσπονδιακή ∆ηµοκρατία της Γερµανίας.
 
 

Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε