Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Άρωμα γυναίκας στις πολυεθνικές!

Ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των σημαντικότερων πολυεθνικών εταιριών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κυρίως επειδή εφαρμόστηκαν ποσοστώσεις στην Ευρώπη

που προβλέπουν την αύξηση των γυναικών που καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, ανακοίνωσε η οργάνωση Corporate Women Directors International, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες αποτελούν το 13,8% των κορυφαίων στελεχών των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Fortune Global 200, ποσοστό αυξημένο κατά 1,1% από το 2004, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης που δημοσιεύθηκε στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες όπου εφαρμόζονται ποσοστώσεις οι οποίες θεσπίζουν την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, το 16,1% των επικεφαλής των διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες, κατά την έκθεση.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Γαλλία, όπου οι γυναίκες που κατέχουν θέσεις διευθυνουσών συμβούλων αυξήθηκαν από το 7,2% στο 20,1%. Ακολούθησε η Ισπανία, όπου το ποσοστό σημείωσε αλματώδη αύξηση από το 1,9% στο 9,2%. Η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή την ποσόστωση αυτή το 2010 ενώ η Ισπανία την είχε θεσπίσει το 2007.

Πάντως ο συνολικός παγκόσμιος αριθμός δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, αφού πολλές επιχειρήσεις από Ασιατικές χώρες, που έχουν πολύ λιγότερες γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια, καταλαμβάνουν θέσεις στον κατάλογο Fortune 200.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε