Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Άρχισαν να πέφτουν κεφάλια στη Μόσχα – Καρατομήθηκε ο επικεφαλής της ασφάλειας μεταφορών

ΦΩΤΟ REUTERS

Ενώ σε ολόκληρη τη Μόσχα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες λόγω πένθος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ άρχισε να ζητά ευθύνες. Και όχι μόνο τις ζητά, αλλά πήρε και το… πρώτο κεφάλι!

Ο πρώτος που πλήρωσε για τις παραλήψεις που οδήγησαν στο μακελειό του Ντομοντέντοβο ήταν ο Αντρέι Αλεξέεφ, υποστράτηγος και αρμόδιος διευθυντής για την ασφάλεια των μεταφορών στην κεντρική Ρωσία του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή της ρωσικής Αστυνομίας.

Την καρατόμησή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε σύσκεψη με επιτελικά στελέχη ασφαλείας στην κατοικία του στο Γκόρκι στα περίχωρα της Μόσχας. Επίσης, αποστρατεύτηκαν ο διοικητής του τμήματος του αεροδρομίου Νταμαντιέντοβο και οι δύο υποδιοικητές του.

«Δεν πρέπει όμως να τελειώσουμε εδώ, αυτοί είναι ανώτεροι αρχηγοί» είπε και ζήτησε… προτάσεις για περαιτέρω αποπομπές από τον υπουργό των Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο οποίος επικρίθηκε σφοδρά από επιφανείς κοινοβουλευτικούς για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη δράση της ρωσικής Αστυνομίας.

«Ταρακουνήστε ολόκληρη την αστυνομία μεταφορών» ήταν η εντολή του Ρώσου προέδρου, ο οποίος πρόσθεσε: «Αν οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς πρέπει να δουλέψουν, θα βρούμε άλλους, ο έλεγχος πρέπει να είναι καθημερινός και δυστυχώς φορτικός, διαφορετικά δεν θα πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε».

Από τις επικρίσεις Μεντβέντεφ δε γλίτωσε ούτε η Αστυνομία, η οποία κατηγορείται ότι κρατά παθητική στάση και στην καλύτερη περίπτωση ασχολείται με τους μετανάστες, ενώ θα έπρεπε να φροντίζει καθημερινά και όχι περιστασιακά την ασφάλεια των δημόσιων χώρων.

Στο μεταξύ, μέρος των τρομοκρατών, που είχαν αποσταλεί στη Μόσχα το Δεκέμβριο για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στις γιορτές του Ιανουαρίου έχει ήδη συλληφθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Κουλακόφ, πρόεδρο επιτροπής της ρωσικής Άνω Βουλής (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).

36ος, ο καμικάζι

Ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι το 36ο θύμα του λουτρού αίματος της περασμένης Δευτέρας. Οι υπόλοιποι 35 νεκροί ήταν επιβάτες και συνοδοί. Το ακρωτηριασμένο κεφάλι του καμικάζι έχει βρεθεί στο σημείο της έκρηξης και καταβάλλεται προσπάθεια από κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Καύκασο να ταυτοποιηθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι ο βομβιστής φώναξε δυνατά το όνομά του, την ηλικία του, 35 ετών και τον τόπο καταγωγής του πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Τα στοιχεία, που έχουν καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας αναλύονται από τις Αρχές με σκοπό να εντοπιστούν πιθανές διασυνδέσεις του με γνωστές ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες.

Πένθος στη Μόσχα

Σε ολόκληρη τη ρωσική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες λόγω του σημερινού πένθους, ενώ εκατοντάδες Μοσχοβίτες προσέρχονται στο σημείο της έκρηξης ή στο αεροδρόμιο Νταμαντιέντοβο και αφήνουν λουλούδια στο σημείο που 35 συμπολίτες τους άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και κέντρα διασκέδασης έχουν ακυρώσει τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών της επίθεσης. Στους ορθόδοξους ναούς, τα τζαμιά και τις συναγωγές της ρωσικής πρωτεύουσας τελούνται δεήσεις για τους νεκρούς.

Πολλοί είναι οι Μοσχοβίτες που εξακολουθούν να ζουν στην αγωνία, καθώς αναζητούν συγγενείς τους, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε καμία από τις λίστες των θυμάτων, ούτε στους 117 τραυματίες, που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μόσχας, αν και βρέθηκαν για κάποιο λόγο στο αεροδρόμιο την ημέρα της έκρηξης και έκτοτε δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Για παράδειγμα ο Αλεξάντρ Ζουμπρίτσκι αναζητεί τον αδελφό του Αλεξάντρ, ο οποίος πήγε με το αυτοκίνητό του για να υποδεχθεί κάποιον, όμως το αυτοκίνητό του έμεινε εκεί με τα πράγματά του και ο ίδιος λείπει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε