Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Άρχισε η δίκη του Μπεν Άλι

REUTERS
Άρχισε η δίκη του ανατραπέντα προέδρου Μπεν Αλι. “Ιστορική” τη χαρακτηρίζει ο τυνησιακός Τύπος. Η δίκη γίνεται ερήμην του.

Η δίκη του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι άρχισε σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της Τύνιδας, ερήμην του κατηγορουμένου, ο οποίος αμφισβήτησε εκ των προτέρων τις κατηγορίες σε βάρος του.
 
Αρκετές τυνησιακές εφημερίδες χαρακτηρίζουν “ιστορική” τη δίκη απουσία του Μπεν Άλι.
 
Οι Τυνήσιοι ζουν σήμερα ένα γεγονός ταυτόχρονα “ιδιαίτερο και ιστορικό”, γράφει σήμερα σε άρθρό της η εφημερίδα La Presse, ενώ η Tunis-Hebdo κάνει λόγο επίσης για μια “ιστορική πρώτη”.
 
“Για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία μας ένας πρόεδρος μεταμορφωμένος σε δικτάτορα, αρπακτικό και αιμοβόρο, θα δικαστεί για μια σειρά υποθέσεων, μεταξύ άλλων για ύψιστη προδοσία”, προσθέτει η εφημερίδα που φέρει τον τίτλο “ο τύραννος και η αντιβασιλέας δικάζονται σήμερα ερήμην”.
 
Η αραβόφωνη εφημερίδα Essabah παρουσιάζει, από την πλευρά της, τον πρώην ισχυρό άνδρα της Τυνησίας ντυμένο με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του φυλακισμένου.
 
Για την εφημερίδα La Presse, η καλή διεξαγωγή της δίκης που αρχίζει σήμερα “θα είναι αναμφίβολα μια νέα απόδειξη της αφοσίωσης των Τυνήσιων στην αλλαγή στη χώρα τους προς ένα γνήσια δημοκρατικά καθεστώς”.
 
Έξω από το δικαστικό μέγαρο, μεγάλη αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί ενόψει της έναρξης της δίκης.
 
Είναι η πρώτη μιας μακράς σειράς δικαστικών διαδικασιών κατά του πρώην ισχυρού άνδρα της Τυνησίας που έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία από τις 14 Ιανουαρίου.
 
Σε αυτό το πρώτο μέρος των ενεργειών στο αστικό δικαστήριο ο Μπεν Αλι και η σύζυγός του Λεϊλά Τραμπέλσι διώκονται μετά τον εντοπισμό πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών, κοσμημάτων, όπλων και ναρκωτικών ουσιών στα δύο ανάκτορα.
 
Ένας από τους δικηγόρους που ορίστηκε από το δικαστήριο είπε ότι θα ζητήσει την αναβολή της δίκης για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του κατηγορούμενου και να έχει μια επαφή μαζί του.
 
Χθες Κυριακή ο Μπεν Αλι “αμφισβήτησε έντονα” τις κατηγορίες σε βάρος του, με ανακοίνωση του λιβανέζου δικηγόρου του, δηλώνοντας ότι η δίκη του έχει στόχο να “εκτρέψει την προσοχή των Τυνήσιων από το σημερινό χάος” στη χώρα.
 
Τόνισε ακόμη ότι δεν διέφυγε αλλά ότι “θέλησε να αποφύγει μια αδελφοκτόνα σύγκρουση” στη χώρα του, διευκρινίζοντας ότι θα μιλήσει “όταν έρθει η ώρα υπό ποιές συνθήκες” εγκατέλειψε τη χώρα.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε