Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Άρχισε το μεταναστευτικό κύμα από Λιβύη – Σε επιφυλακή η Ε.Ε.

Άρχισε το μεταναστευτικό κύμα από Λιβύη – Σε επιφυλακή η Ε.Ε.
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.02.2011 | 07:40
Πρώτη δημοσίευση: 28.02.2011 | 07:40

Πάνω από 100.000 υπολογίζονται ότι έχουν ήδη φύγει από την Λιβύη ενώ η Ε.Ε εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο θα προσπαθήσουν να μπουν παράνομα σε χώρες τις Ε.Ε.

Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει και για την χώρα μας αφού η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Γαλλία, την Μάλτα και την Κύπρο είναι αυτές που θα δεχθούν το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών, νόμιμων και μη από τα όσα συμβαίνουν στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
 
Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που επίσης βγήκαν από μία αιματηρή λαϊκή εξέγερση, που τις απάλλαξε από τα καθεστώτα που τις κυβερνούσαν για δεκαετίες, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ασταθείς μεταβατικές κυβερνήσεις.
 
" Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμομε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη " δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. " Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή ", προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.
 
Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές φυλές αλλά και επιτροπές των αντικαθεστωτικών στην απελευθερωμένη ανατολική Λιβύη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε ετοιμότητα καθώς μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών αλλά και προσφύγων θα “χτυπήσουν” την πόρτα αρκετών χωρών της Ένωσης. Χθες ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να γίνει έκτακτο συμβούλιο των ηγετών της ένωσης για να ληφθούν άμεσα μέτρα.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook