Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αρχίζουν νέες έρευνες για τα εγκλήματα στο Άουσβιτς

Στόχος να εντοπιστούν επιζώντες φρουροί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πριν φύγουν από τη ζωή για να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για τη φρίκη του Άουσβιτς και όχι μόνο.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, χάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, κοντά στην Κρακοβία.

31 χρόνια μετά το τέλος των ερευνών, οι πολωνικές αρχές αποφάσισαν να αρχίσουν νέο κύκλο ερευνών για τα εγκλήματα τα ναζιστικά στρατόπεδα.

Στη μεταπολεμική κομμουνιστική εποχή, η Βαρσοβία διεξήγαγε έρευνες για τα εγκλήματα στο Άουσβιτς, αλλά οι έρευνες αυτές έκλεισαν στη δεκαετία του 1980 γιατί η ανάκριση μαρτύρων που ζούσαν στο εξωτερικό ήταν δύσκολη την περίοδο που η Πολωνία ανήκε στο σοβιετικό συνασπισμό.

“Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να είναι ζωντανοί ορισμένοι από τους φρουρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου”, δήλωσε χθες ο Πιοτρ Πιάτεκ του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (ΙΡΝ) στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ.

“Στην περίπτωση αυτή θα τούς απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά του πολωνικού έθνους”, τόνισε.

Το ΙΡΝ είναι ένα εθνικό ινστιτούτο, το οποίο ερευνά εγκλήματα της ναζιστικής και της κομμουνιστικής εποχής και μπορεί να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί ότι διέπραξαν “εγκλήματα κατά του έθνους”.

Δεν έγινε γνωστό εάν οι νέες έρευνες αφορούν και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο πολωνικό έδαφος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε