Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ash Wednesday: Η άρρηκτα συνδεδεμένη παράδοση με το Πάσχα

Ash Wednesday: Η άρρηκτα συνδεδεμένη παράδοση με το Πάσχα

Δεν είναι πολύς καιρός που η πρακτική σχηματισμού ενός σταυρού με στάχτη στο μέτωπο έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η “Ash Wednesday” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πάσχα.

“Η πρακτική της “Ash Wednesday χρονολογείται στον 11ο αιώνα”, σύμφωνα με την καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Duke Lauren F. Winner. “Το βλέπουμε στο βιβλίο του Δανιήλ, στο κεφάλαιο 9, όπου υπάρχει μια γραμμή σχετικά με τη συσχέτιση της νηστείας με στάχτες. Έτσι οι στάχτες συνδέονται με τη μετάνοια που είναι κυρίαρχο θέμα της Σαρακοστής”.

Η τήρηση της Ash Wednesday δεν είχε ευρεία αναγνώριση και πριν από μερικές δεκαετίες έγινε ευρέως διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη δεκαετία του 1970 η πρακτική με τις στάχτες συνδυαζόταν με μερικές ευρύτερες τάσεις στην αμερικανική θρησκεία, καθώς έψαχναν να βρουν τρόπους να συνδέσουν το σώμα με την πνευματική ζωή.

Η δημοτικότητα της παράδοσης, όπως εκτιμά η Lauren F. Winner, οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέρει σε εκείνους που γιορτάζουν έναν εύκολο τρόπο να παρακινήσουν τις συζητήσεις για την πίστη. Η τέφρα που χρησιμοποιούν για να σχηματίσουν τον σταυρό στο μέτωπό τους είναι από κλαδιά φοίνικα. Κάποιες φορές οι στάχτες αναμειγνύονται με λάδι για να παραμείνουν στο μέτωπο των πιστών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Time

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε