Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ασιάτης ο επόμενος Πρόεδρος του ΔΝΤ: Η κούρσα για την διαδοχή του Στρος Καν έχει ήδη αρχίσει!

Λίγες ώρες μετά την απαγγελία των κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι όρισε τον δεύτερο στην ιεραρχία του οργανισμού Τζον Λίπσκι στη θέση του γενικού διευθυντή. Αυτό όμως είναι προσωρινό.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξήγησαν ότι ο Τζον Λίπσκι κρατά συχνά τα ηνία του οργανισμού όταν απουσιάζει ο γενικός διευθυντής και ότι ο θεσμός “παραμένει εν πλήρει λειτουργία”.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της προσωρινής πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή δεν άμβλυνε τις ανησυχίες για τη δημιουργία πιθανού κενού εξουσίας , ειδικά αφού ο Τζον Λίπσκι ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του τον Αύγουστο.

Αυτό κινδυνεύει να αφήσει το ΔΝΤ ακέφαλο ακριβώς κατά την περίοδο που είναι απορροφημένο στη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανάταξης της παγκόσμιας οικονομίας απομακρύνοντάς την από τις πολιτικές που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009.

“Η Ευρώπη φλέγεται. Είναι καλή ιδέα να γίνει ο Λίπσκι γενικός διευθυντής, αλλά για πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει αυτό;”, δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακόμη και αν ο Ντομινίκ Στρος-Καν απαλλαγεί από τις κατηγορίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα βρεθεί στην ανάγκη να αναζητήσει νέο γενικό διευθυντή υπό το βάρος των γεγονότων, παρά το ότι η εμπειρία, το ταλέντο και η πολιτική του έδωσαν στο ΔΝΤ κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία από το 2007, οπότε και ανέλαβε τη ηνία του οργανισμού.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν άμβλυνε την εικόνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως αυστηρού τοποτηρητή της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας και της απελευθέρωσης των αγορών από το 2007. Οικοδόμησε μία άνευ προηγουμένου σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διάσωση υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, που δεν αποτελούν την παραδοσιακή πελατεία του οργανισμού. Διαπραγματεύτηκε την ενίσχυση της εκπροσώπησης αναδυομένων οικονομιών στο ΔΝΤ και έκανε εκστρατεία για αυστηρότερη χρηματοπιστωτική ρύθμιση.

Ο Στρος-Καν επανειλημμένως πίεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητήσει μία συνολικότερη προσέγγιση στο θέμα της κρίσης χρέους, προειδοποιώντας ότι μία κατακερματισμένη προσέγγιση στη διαχείριση της κρίσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Ιδιωτικά, είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, προς την οποία είναι αντίθετη η Γερμανία, για να μειωθεί το κόστος δανειοδότησης των ασθενέστερων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την εισαγωγή γενναίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την αιφνιδιαστική έξοδο του Ντομινίκ Στρος-Καν, η κούρσα για την αντικατάστασή του αρχίζει τώρα και αναμένεται να είναι περισσότερο φορτισμένη από άλλοτε.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα συγκρουστούν με το στάτους κβο που επιτάσσει ότι ένας Ευρωπαίος ηγείται του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ένας Αμερικανός τίθεται επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Tα ονόματα

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν είχε κυκλοφορήσει μετά την εκλογική του ήττα, εδώ και έναν χρόνο. ‘Ομως, ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, ο Ντέιβιντ Κάμερον, απέκλεισε αυτήν την ιδέα: “Είναι ίσως καιρός να έχουμε έναν υποψήφιο από άλλη περιοχή του κόσμου” εκτός της Ευρώπης, δήλωσε στο BBC στις 19 Απριλίου, αναφερόμενος στην αύξηση της ισχύος και της επιρροής της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επανέφερε έτσι μία προοπτική που επανέρχεται μετ΄επιτάσεως: ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να προέρχεται από την Ασία, ήπειρο η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι λιγότερου του 25% πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η Ευρώπη μονοπωλεί τη θέση από το 1946, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου μετόχου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Canard Enchaine, η Κίνα και η Ινδία πραγματοποιούν εκστρατεία προς την Ουάσινγκτον.

Ο ινδικός Τύπος προβάλλει δύο πρόσωπα που επιδιώκουν να προωθηθούν καθένα ως ο επίσημος υποψήφιος του Νέου Δελχί: του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ντουβούρι Σουμπαράο και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού της ινδικής κυβέρνησης Μοντέκ Σινχ Αλουάλια.

“Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί άνθρωποι που έχουν ως στόχο τη θέση αυτή”, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Κόλιν Μπράντφορντ, οικονομολόγος ειδικός στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.

Ανέφερε μάλιστα τον τούρκο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην διαχειριστή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Τρέβορ Μάνιουελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε εξέταση DNA ο Στρος Καν – Οι πρώτες φωτογραφίες από την σύλληψη

Τι αλλάζει για την Ελλάδα μετά το ”βιασμό” της καμαριέρας


Θεωρίες περι σκευωρίας για την υπόθεση Στρος Καν

“Και ποια δεν έχει στριμώξει ο Στρος Καν”;

Υπόθεση Στρος Καν: Παγίδα, πλεκτάνη ή σενάριο πορνοταινίας Β’ διαλογής;…


Συνωμοσία και παγίδα για το Στρος Καν ή είναι απλά ένας “φιλοσοφικός ήρωας”;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε