Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ασπάστηκε το Ισλάμ για να την απελευθερώσουν;

Η γυναίκα που φαίνεται με το "μωσαϊκό" είναι η ισπανίδα όμηρος. Την φωτογραφία δημοσιεύει σήμερα η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η γυναίκα που φαίνεται με το "μωσαϊκό" είναι η ισπανίδα όμηρος. Την φωτογραφία δημοσιεύει σήμερα η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Μία Ισπανίδα, που κρατείτο όμηρος από την αλ Κάιντα, απελευθερώθηκε αυτή την εβδομάδα επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ.
 

 

Αυτό γράφει σήμερα η ισπανική εφημερίδα El Pais επικαλούμενη ανακοίνωση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η 35χρονη Αλίσια Γκάμεζ έχει αλλάξει θρήσκευμα, ούτε προέβη η ίδια σε κάποια σχετική δήλωση όταν έφθασε την Τετάρτη στη Βαρκελώνη.
 
Η Γκάμεζ και δύο άνδρες απήχθησαν από αυτοκινητοπομπή της οργάνωσης αρωγής για την οποία εργάζονταν, στις 29 Νοεμβρίου, στη Μαυριτανία. Οι τρεις τους μεταφέρθηκαν στο βόρειο Μαλί.
 
Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση της Γκάμεζ, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα η Ισπανίδα απελευθερώθηκε μετά την καταβολή δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι δύο συνεργάτες της εξακολουθούν να κρατούνται.
 
Το βορειοαφρικανικό σκέλος της αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απελευθερώσει την Γκάμεζ λόγω της εύθραυστης υγείας της και επειδή “οικοιοθελώς” ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Αϊσα, έγραψε η Ελ Παϊς επικαλούμενη και πάλι την ανακοίνωση της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM). Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει κατ΄ αποκλειστικότητα την ανακοίνωση της οργάνωσης.
 
Οι λόγοι που επικαλείται η οργάνωση για την απελευθέρωση της ομήρου έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις ισπανών γιατρών ότι η όμηρος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ ούτε η εμφάνισή της ούτε τα σχόλιά της δείχνουν να έχει ασπαστεί το Ισλάμ.
 
Η AQIM δεν ανέφερε τους όρους για την απελευθέρωση των άλλων δύο ομήρων, αλλά ζητεί λύτρα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων και την απελευθέρωση ισλαμιστών κρατουμένων από φυλακή της Νουακτσότ στη Μαυριτανία, αναφέρει η Ελ Παϊς επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.
 
Η AQIM ανακοίνωσε ότι απήγαγε Ισπανούς εξ αιτίας της συμμετοχής της Ισπανίας στις διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε