Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αστοχία στο μπετόν η διαρροή πετρελαίου της BP

Αστοχία στο μπετόν η διαρροή πετρελαίου της BP
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.05.2010 | 10:04
Πρώτη δημοσίευση: 11.05.2010 | 10:04

 Η «βασική αιτία» για την διαρροή πετρελαίου στο Mεξικό,  ήταν η αστοχία του σκυροδέματος στο κάλυμμα της υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ.

 
Η εταιρεία Transocean Ltd αναφέρει αυτή την αιτία στο μνημόνιο που ετοίμασε για την αυριανή ακρόαση στο Κογκρέσο.
 
Η μαρτυρία της BP επιρρίπτει στην Transocean την ευθύνη για το ελαττωματικό κάλυμμα που απέτυχε να συγκρατήσει τη διαρροή έπειτα από την έκρηξη στην πλωτή εξέδρα.
 
Πλέον η ΒΡ σπεύδει να ποντίσει «εντός των προσεχών 72 ωρών» και σε βάθος 1.500 μ. ένα νέο κάλυμμα πάνω στη διαρροή, μικρότερο από εκείνο που χρειάσθηκε να απομακρύνει.
 
Η εταιρεία είχε βασίσει τις ελπίδες της σε ένα χαλύβδινο χωνί, ύψους 12 μ. και βάρους εκατοντάδων τόννων, προκειμένου να συγκρατήσει το πετρέλαιο που διαρρέει με ρυθμό 800.000 λίτρων ημερησίως στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, σε απόσταση 80 χλμ από τη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ. Όμως χρειάσθηκε να το απομακρύνει λόγω της παρουσίας κρυστάλλων, παρόμοιων με γυαλί, που είχαν σχηματισθεί από το αποτέλεσμα της παρουσίας γκαζιού και νερού στο εσωτερικό του, που το καθιστούσαν άχρηστο.
 
Οι ειδήμονες της εταιρείας πιστεύουν πως το νέο κάλυμμα δεν θα έχει τέτοιου είδους προβλήματα.
 
Εξάλλου, η ΒΡ άρχισε από χθες να εγχέει, με υποθαλάσσια ρομπότ και τη βοήθεια ενός σωλήνα, χημικά διαλυτικά κατευθείαν στο σημείο της διαρροής.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο