Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αστυνομικοί δολοφονούσαν και έκαναν λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Ναρκωτικά...ένα από το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο που μαστίζει την χώρα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ναρκωτικά...ένα από το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο που μαστίζει την χώρα. ΦΩΤΟ REUTERS
 Πρόκειται για μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνονται από τον ΟΗΕ.

 

Και τα συμβάντα ήρθα να το επιβεβαιώσουν. Στην Γουατεμάλα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας και η επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών συνελήφθησαν καθώς υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους ότι συνδέονται με λαθρέμπορους ναρκωτικών και ενέχονται στις δολοφονίες πέντε αστυνομικών, ανέφερε επίσημη πηγή.
 
“Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μπαλτάσαρ Γκόμες και η επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών Νέλι Μπονίγια συνελήφθησαν, στην διάρκεια έρευνας σχετικά με ληστεία ναρκωτικών, τον Απρίλιο του 2009, στην πόλη Αματιτλάν, στην οποία πιστεύεται ότι είχαν λάβει μέρος”, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αμίλκαρ Βελάσκες.
 
Πέντε αστυνομικοί είχαν δολοφονηθεί στην διάρκεια της ληστείας, είπε ο ίδιος.
 
Ο Βελάσκες τόνισε ότι οι συλλήψεις αποτελούν πλήγμα για το οργανωμένο έγκλημα στη Γουατεμάλα και τις προσπάθειές του να “διεισδύσει” στους κυβερνητικούς θεσμούς.
“Κάνουμε ότι μπορούμε για να εξαρθρώσουμε επιχειρήσεις που διεξάγουν συνεργάτες του οργανωμένου εγκλήματος εντός των κρατικών θεσμών, και η βοήθεια της CICIG ως προς αυτό υπήρξε ανεκτίμητη”, είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην Διεθνή Επιτροπή εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα.
 
Η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις διεξήχθη από την αστυνομία και την Επιτροπή, η οποία έχει τη στήριξη του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Βελάσκες.
 
Ο Γκόμες συνελήφθη στο αρχηγείο της υπηρεσίας δίωξης της διαφθοράς της αστυνομίας, όπου είχε κληθεί να καταθέσει για απάτη που σχετίζεται με την αγορά καυσίμων αξίας 6,5 εκατ. δολαρίων, στο οποίο εμπλέκονται στελέχη της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Οι Γκόμες και Μπονίγια κατηγορούνται για συνωμοσία, διάρρηξη και παράνομη είσοδο, κατάχρηση εξουσίας, παράνομες συλλήψεις, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, παρακώλυση δικαιοσύνης, παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Ο Βελάσκες δήλωσε ακόμη ότι μετά και τις συλλήψεις της Τρίτης συνολικά έχουν τεθεί υπό κράτηση για την υπόθεση 15 άνθρωποι–οι υπόλοιποι 13 ήταν επίσης μέλη της υπηρεσίας δίωξης λαθρεμπορίου ναρκωτικών της αστυνομίας.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε