Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αστυνομικοί στο εδώλιο για δολοφονία πολίτη μέσα στο χάος της “Κατρίνα”

Αστυνομικοί στο εδώλιο για δολοφονία πολίτη μέσα στο χάος της “Κατρίνα”

Τρεις εν ενεργεία και δύο πρώην αστυνομικοί στη Νέα Ορλεάνη αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για την δολοφονία ενός άνδρα λίγο μετά το πλήγμα του κυκλώνα Κατρίνα στην πόλη.

Ο κάτοικος της Νέας Ορλεάνης Χένρι Γκλόβερ έπεσε νεκρός από πυρά την 2α Σεπτεμβρίου 2005, και η σορός του απανθρακώθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο σε μια προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, δήλωσαν εισαγγελείς ανακοινώνοντας την δίωξη σε βάρος των πέντε ανδρών.”Συμπεριφορά σαν κι αυτή που περιγράφεται στην δίωξη δεν ανήκει σε μια ελεύθερη κοινωνία, πόσο μάλλον στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ουέλκερ, ειδικός πράκτορας του FBI που ηγήθηκε της έρευνας.

Ο πρώην αστυνομικός Ντέιβιντ Γουόρεν κατηγορείται για την δολοφονία του Γκλόβερ και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 250.000 δολαρίων εάν καταδικαστεί. Συνελήφθη χθες Παρασκευή. Οι εν ενεργεία αστυνομία Ντουέιν Σόιερμαν και Γκρέγκορι ΜακΡέι κατηγορούνται για παρακώλυση δικαιοσύνης διότι έκαψαν τη σορό και επιτέθηκαν σε πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τον Γκλόβερ, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 60 ετών έκαστος και πρόστιμα ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Ρόμπερτ Ιταλιάνο και ο εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας Τράβις ΜακΚέιμπ κατηγορούνται για την υποβολή ψευδών αναφορών σχετικά με το γεγονός και για το ότι έκαναν ψευδείς δηλώσεις στην διάρκεια της έρευνας από ομοσπονδιακές υπηρεσίες για το θέμα. Ο Ιταλιάνο αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 25 ετών και πρόστιμο 500.000 δολαρίων· ο ΜακΚέιμπ ποινή κάθειρξης 30 ετών και πρόστιμο 750.000 δολαρίων, αν καταδικαστούν.

Σε μια παρόμοια υπόθεση –χαρακτηριστική του χάους που επικράτησε στη Νέα Ορλεάνη μετά το πλήγμα του Κατρίνα–, πέντε πρώην αστυνομικοί ομολόγησαν την ενοχή τους στην κατηγορία ότι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον πολιτών σε γέφυρα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις.

Η υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης άρχισε να ερευνά καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας, αντισυνταγματικές έρευνες και κατασχέσεις καθώς και ρατσιστικές πρακτικές από μέρους της αστυνομίας μετά την καταστροφή, κατόπιν σχετικά αιτήματος του δημάρχου της Νέας Ορλεάνης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε