Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Άσχημα τα μαντάτα για την… Μέρκελ

REUTERS
Η Καγκελάριος Μέρκελ έχασε άλλον ένα στενό συνεργάτη της, με την παραίτηση του δημοφιλούς δημάρχου του Αμβούργου

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχασε άλλον ένα σημαντικό υποστηρικτή της, με την ανακοίνωση του Χριστιανοδημοκράτη δημάρχου του Αμβούργου, Όλε βον Μπουστ, ότι παραιτείται. Είναι ο έκτος αξιωματούχος του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ που φεύγει από το πολιτικό προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο.
 
Ο Όλε βον Μπουστ δεν εξήγησε γιατί παραιτείται και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αφήνει εγκαίρως το αξίωμά του για να επιτρέψει στον διάδοχό του να προετοιμαστεί ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το 2012 στο Αμβούργο. Διευκρίνισε ότι η παραίτηση είναι δική του απόφαση και ισχύει από τις 25 Αυγούστου. “Υπάρχει χρόνος για τα πάντα”, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τηλεφωνικά την Μέρκελ, η οποία έδειξε “κατανόηση” για την απόφασή του να παραιτηθεί.
 
Ο Όλε βον Μπουστ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αξιωματούχους της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία και εθεωρείτο πυλώνας ισχύος για τη Μέρκελ, την τελευταία δεκαετία, στο Αμβούργο, μία από τις 16 ομοσπονδιακές πολιτείες της Γερμανίας.
 
Η παραίτησή του, ύστερα από εννέα χρόνια στο δημαρχιακό θώκο του Αμβούργου, είναι πλήγμα για τη Μέρκελ, η οποία χάνει ένα σύμμαχο την ώρα που βλέπει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μειώνεται η δημοτικότητά της. Ο Βον Μπουστ ήταν ο άνθρωπος που επεξεργάσθηκε την πρώτη συνεργασία μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των Πράσινων, το 2008, σε πολιτειακό επίπεδο, κάτι που λειτούργησε ως μοχλός για να δώσει η Μέρκελ την ευλογία της για τη συνεργασία δεξιάς-αριστεράς.
 
Με δεδομένο ότι τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν παραιτηθεί άλλοι πέντε πολιτειακοί ηγέτες προερχόμενοι από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, αναλυτές αναρωτιούνται μήπως τελικά φέρει ευθύνη και η Μέρκελ για την αποψίλωση του κόμματος από ικανά στελέχη.
 
“Ίσως να μην ήταν δίκαιο να κατηγορηθεί η καγκελάριος για όλες αυτές τις απώλειες, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν έκανε ό,τι έπρεπε για να κρατήσει στην ομάδα τους παίκτες-κλειδιά, και η απάντηση είναι : όχι δεν το έκανε”, έγραψε ο Κ.Κ.Μάλζαν, αναλυτής της συντηρητικής εφημερίδας Welt am Sonntag.
 
Οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται ότι θα ορίσουν διάδοχο του Βον Μπουστ στη δημαρχία (αξίωμα ανάλογο με του πρωθυπουργού της πολιτείας) τον 40χρονο Κριστόφ Άλάους, σημερινό υπουργό Εσωτερικών του Αμβούργου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε