Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

“Ατυχής” η ψήφιση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών
Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ και ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας, Αχμετ Νταβούτογλου. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, χαρακτήρισε “ατυχές” το ψήφισμα από το κοινοβούλιο της χώρας του πρότασης που χαρακτηρίζει “γενοκτονία” τις σφαγές των Αρμενίων το 1915.

“Η πολιτικοποίηση της ιστορίας δεν εξυπηρετεί κανένα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας. “Αυτό που θέλουμε είναι η συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων”, πρόσθεσε. “Ανησυχώ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, στην οποία εμείς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει τόσο πολύ ενέργεια”, αλλά παραμένει “εύθραυστη”, εκτίμησε. 

Η πρόταση που πέρασε την Πέμπτη από το σουηδικό κοινοβούλιο αναφέρει ότι “η Σουηδία αναγνωρίζει τη γενοκτονία του 1915 κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων των Σύρων και των Ελλήνων Ποντίων”. 

Ο κ. Μπιλντ συναντήθηκε την Παρασκευή το βράδυ με τον κ. Νταβούτογλου για να προσπαθήσει να κατευνάσει την οργή των τουρκικών αρχών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σουηδία την επόμενη εβδομάδα. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε την κριτική της κυβέρνησής του, “Η θέση του σουηδικού κοινοβουλίου είναι συγκλονιστική για εμάς, διότι τα κοινοβούλια δεν θα πρέπει να αποφασίζουν για το ποια είναι η ιστορία, είναι απαράδεκτο», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε