Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αβέβαιη ακόμη η συνεργασία στην Βρετανία

Ποιος θα είναι ο νέος ένοικος της οδού Ντάουνιγκ 10; ΦΩΤΟ REUTERS
Ποιος θα είναι ο νέος ένοικος της οδού Ντάουνιγκ 10; ΦΩΤΟ REUTERS
Το πολιτικό αδιέξοδο στη Βρετανία παραμένει. Σήμερα ίσως οριστικοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μετά τις εκλογές της Πέμπτης.

 

Σε προσπάθειες να “φύγουν” από το μετεκλογικό αδιέξοδο έχουν αποδυθεί τα τρία μεγάλα κόμματα στη Βρετανία. Οι πρώτοι Συντηρητικοί προσπαθούν να συνεργαστούν με τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες που έχουν αναδειχτεί σε ρυθμιστές του σκηνικού.
 
Ο Γκόρντον Μπράουν, από την άλλη πλευρά, δίνει την εικόνα ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του να παραμείνει στη θέση του σε μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού επίσης με τους Φιλελεύθερους καθώς είχε συνάντηση με τον αρχηγό τους, Νικ Κλεγκ, στο Φόρειν Όφις, λίγα μέτρα από το σημείο όπου γίνονται οι συνομιλίες Συντηρητικών και Φιλελεύθερων.
 
 
Οι Συντηρητικοί, έχοντας το προβάδισμα των ψήφων και των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο απηύθυναν την Παρασκευή κάλεσμα στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα είχε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 365 εδρών. Το Σάββατο και την Κυριακή έγιναν συνομιλίες ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, χωρίς ακόμη να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα.
 
Τα δύο κόμματα έχουν σημαντικές διαφορές σε κρίσιμους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας –οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν την είσοδο στο ευρώ– όπως και σε εσωτερικά ζητήματα. Ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων τόνισε την ανάγκη για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα εγγυάται σταθερές κυβερνήσεις αλλά οι Τόρις φοβούνται ότι θα θέσει το τρίτο κόμμα σε ρόλο ρυθμιστή.
 
Μαζί του συντάσσεται και η πλειοψηφία των Βρετανών όπως δείχνουν μετεκλογικές δημοσκοπήσεις.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας YouGov για λογαριασμό των Sunday Times το 62% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ ενός πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος. Σε άλλη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η BPIX για λογαριασμό της Mail on Sunday, το ποσοστό όσων επιθυμούν αλλαγή είναι 60%. Ωστόσο η Sunday Telegraph επικαλείται δημοσκόπηση της ICM σύμφωνα με την οποία το 48% των ψηφοφόρων προτιμούν το αναλογικό σύστημα και το 39% το ισχύον.
 
 
Αν δεν είναι εφικτή η συγκρότηση συνασπισμού παραμένει ανοιχτό το σενάριο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς. Πάντως, η συγκρότηση βιώσιμου σχήματος αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές γιατί η οικονομική κρυώσει και η αβεβαιότητα στις αγορές απαιτούν τη συγκρότηση σταθερού κυβερνητικούς σχήματος.
 
Την ίδια ώρα άλλοι δύο βουλευτές των Εργατικών κάλεσαν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος πριν από το συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε στο BBC ο Γκρέιαμ Στρίνγκερ έχει μιλήσει με περισσότερους από 15 βουλευτές που πιστεύουν ότι ο Μπράουν πρέπει να αποσυρθεί.
 
Από την πλευρά του ο Μπράουν υπογράμμισε ότι θα διεξάγει και αυτός συζητήσεις με τους Φιλελευθέρους αν αποτύχουν οι συνομιλίες με τους Συντηρητικούς, ενώ δεν έχει κάνει καμία νύξη για παραίτηση. Το BBC μετέδωσε μάλιστα ότι ο Μπραόυν και ο Νικ Κλεγκ συναντήθηκαν τη Κυριακή σε μία «εποικοδομητική» συνάντηση από την οποία δεν προέκυψε τίποτα. Τη συνάντηση επιβεβαίωσαν και οι Φιλελεύθεροι. Ωστόσο, μία κυβέρνηση Εργατικών και Φιλελεύθερων θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας.
 
Υποσχέθηκε ακόμη δημοψήφισμα για την εκλογική αλλαγή υπερθεματίζοντας στην πρόταση των Συντηρητικών για συνομιλίες. Προφανώς θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε και σε email σε κομματικά στελέχη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε