Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Αυξάνονται οι νεκροί από την τοξική λάσπη

ΦΩΤΟ REUTERS

Στους οκτώ έφτασε ο αριθμός των θυμάτων από το βιομηχανικό δυστύχημα στην Ουγγαρία, καθώς βρέθηκε το πτώμα ενός από εκείνους που αγνοούνταν από την περασμένη εβδομάδα.

Το πτώμα του όγδοου θύματος βρέθηκε στην περιφέρεια Ντεβέτσερ, που μαζί με το Κολοντάρ είναι τα δύο χωριά που επλήγησαν περισσότερο από την κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από τη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμίνας.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 150, εκ των οποίων οι 45 νοσηλεύονται ακόμα, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ζήτησε από τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για αυτό και εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υπό κρατικό έλεγχο την εταιρία MAL Zrt, στην οποία ανήκει η δεξαμενή που περιείχε περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης και εξερράγη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ορμπάν επεσήμανε ότι πρέπει να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τη διαρροή, οι δουλειές στο εργοστάσιο αλουμίνας να διασωθούν, οι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική καταστροφή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εντοπιστούν άλλα εργοστάσια που αποτελούν πιθανό κίνδυνο. «Πρέπει να θέσουμε την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης υπό κρατικό έλεγχο και τα περιουσιακά της στοιχεία υπό τη διαχείριση του κράτους έως ότου έχουν εκπληρωθεί αυτοί οι τέσσερις όροι», δήλωσε ο Ορμπάν στη Βουλή.

Την Τρίτη, στην περιοχή που πλήττεται από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή αναμένεται να βρεθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο. Ήδη, έχει ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και πέντε περιβαλλοντολόγοι εστάλησαν από τις Βρυξέλλες στην Ουγγαρία για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της τοξικής λάσπης στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης
Μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράγματος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε