Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες των Κοπτών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το λουτρό αίματος στην Αλεξάνδρεια έχει σημάνει συναγερμό και ανά τον κόσμο τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες των Κοπτών Χριστιανών έχουν ενισχυθεί.

Στη Γαλλία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα “ενισχύσει” την ασφάλεια γύρω από τα κοπτικά κτίρια, ενώ ένας ιερέας έχει καταθέσει μήνυση αφότου ενημερώθηκε για απειλές, δυο ημέρες μετά την επίθεση στην Αλεξάνδρεια με 21 νεκρούς.

“Η ασφάλεια θα ενισχυθεί για κάποιο χρονικό διάστημα γύρω από τους 19 χώρους λατρείας των Κοπτών που έχουν καταγραφεί στη Γαλλία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική Διεύθυνση της αστυνομίας, ωστόσο τόνισε πως δεν υπάρχει περιστασιακή απειλή προς το παρόν. Και όλα αυτά ενώ στις 7 Ιανουαρίου, οι παλιοημερολογίτες Χριστιανοί θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Η αντί-τρομοκρατική υπηρεσία της γαλλικής αστυνομίας στο Παρίσι άρχισε έρευνα για εγκληματική οργάνωση σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση. Η αστυνομία του Παρισιού κάνει περιπολίες γύρω από το κοπτικές εκκλησίες και των γύρω προαστίων. Φράχτες ασφάλειας θα τοποθετηθούν επίσης από την Τρίτη.

Ο ιερέας της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σεντ Μερί Σεν Μαρκ ντε Σατενέ-Μαλαμπρί, στα περίχωρα του Παρισιού, Ζίρκουις Λούκας, δήλωσε ότι υπέβαλε μήνυση επειδή ένας από τους πιστούς του ανέφερε “απειλές που εκτοξεύτηκαν στο διαδίκτυο από ισλαμιστές μουτζαχεντίν που ανακοίνωσαν και άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και οι οποίοι ανέφεραν την εκκλησία μας”. Η κοπτική κοινότητα στη Γαλλία έχει περίπου 45.000 μέλη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας και στις εκκλησίες των Κοπτών Χριστιανών στον Καναδά. “Οι εκκλησίες θα γιορτάσουν όπως συνήθως, αλλά τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερίφ Μανσούρ, εκπρόσωπος της Ένωσης των Κοπτών στον Καναδά (ACC).

Στον Καναδά υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 255.000 Χριστιανοί Κόπτες, οι περισσότεροι στο Τορόντο, όπου υπάρχουν 14 εκκλησίες, αλλά και στην Οτάβα, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ.

“Μόνο πρόσωπα που είναι γνωστά στην κοινότητα θα μπορούν να μπαίνουν στις εκκλησίες. Θα έχουμε ιδιωτικούς φύλακες για την ασφάλεια των εκκλησιών, αλλά και άνδρες των τοπικών δυνάμεων της αστυνομίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας, που θα επιτηρούν τους γύρω χώρους”, δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, επισημαίνοντας ότι “είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τέτοια μέτρα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε