Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας στην Ιταλία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη εντός της διετίας 2010-2012 αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Πρόκειται για απαίτηση της Κομισιόν και σε περίπτωση που η Ρώμη δεν την έκανε πράξη, θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο κυρώσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 25.000 γυναίκες μέχρι το 2012, οι οποίες θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 61ου που ισχύει σήμερα.

Ο υπουργός Δημοσίου Τομέα Ρενάτο Μπρουνέτα ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το μέτρο αυτό θα διοχετευθούν προς ένα ταμείο για την οικογένεια και τις γυναίκες και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών.

Οι Βρυξέλλες απαίτησαν από την ιταλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2008 και να εξισώσει τα όρια συνταξιοδότησης. Αρχικά η Ιταλία είχε προβλέψει σταδιακή προσαρμογή μέχρι το 2018, αλλά σύμφωνα με τις επιταγές της Επιτροπής, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012.

Ο μηχανισμός που είχε αποφασίσει η ιταλική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από το 60ο στο 61ο έτος για το 2010 και στη συνέχεια αύξηση του ορίου κατά ένα έτος ανά διετία, μέχρι το 2018.

Εξάλλου, κατά το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσθηκε και η θέσπιση πλαφόν στις αποδοχές των μάνατζερ και των ανωτέρων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι οποίες πλέον «δεν θα ξεπερνούν τα 311.000 ευρώ (μικτές απολαβές) ετησίως. Το ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο μισθό του πρώτου προέδρου του Αρείου Πάγου της Ρώμης».

Ωστόσο, από την απόφαση αυτή εξαιρούνται τα στελέχη της Τράπεζας της Ιταλίας και οι υπεύθυνοι των κρατικών αρχών για την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής και του Ελεύθερου Ανταγωνισμού της Αγοράς. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν αφορά τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα συνεργάζονται περιστασιακά με το ιταλικό δημόσιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε