Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Αυξάνονται τα όρια συνταξιδότησης και στη Γαλλία

Αυξάνονται τα όρια συνταξιδότησης και στη Γαλλία

Ο υπουργός Εργασίας άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης, μία ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Ουέρθ δήλωσε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι το σημερινό όριο συνταξιοδότησης, που είναι στα 60 έτη, “δεν είναι δόγμα” και άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αύξηση του ορίου αυτού.

“Δεν υπάρχουν βασικά άλλα μέτρα στο τραπέζι που να είναι πειστικά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας. 

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τα μέλη του Συμβουλίου για το Συνταξιοδοτικό, το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα το 2030 θα αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 70 δισεκατομμύρια Ευρώ και μπορεί να φθάσει στα 100 δισεκατομμύρια Ευρώ το 2050.

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας εξετάζει σειρά μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι προτάσεις του αναμένονται στα μέσα Ιουνίου. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη και παράτασης του διαστήματος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους στα 42 χρόνια, ενώ σήμερα το διάστημα αυτό είναι 40,5 έτη. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σταδιακά μέχρι το 2030. 

Πάντως από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί ανακοινώθηκε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε