Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αύξησε τη βοήθεια στην Αϊτή η Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τον διπλασιασμό της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αϊτή ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βοήθεια της Ένωσης στην Αϊτή θα φθάσει στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, ποσό που θα χορηγηθεί από τα κράτη-μέλη και τον κεντρικό προϋπολογισμό των 27 ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον μετά τις συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών. 

«Ο αριθμός που αναμένουμε να έχουμε είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο Ευρώ για τα προσεχή τρία χρόνια, αν και δεν έχουμε ακόμα τα οριστικά στοιχεία από τα κράτη-μέλη» τόνισε η Ευρωπαία αξιωματούχος. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στην Αϊτή, αλλά τα κράτη μέλη θεωρούν ότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς οι προσπάθειές τους και γι’ αυτό ζήτησαν από την Κάθριν Άστον να βελτιώσει την εικόνα της Ένωσης επ’ αυτού. 

Στις 31 Μαρτίου τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν διάσκεψη των δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν πόροι για να μπορέσει να ανοικοδομηθεί η χώρα που υπέστη τεράστιες ζημιές από τον σεισμό του Ιανουαρίου, που άφησε πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς και 1,3 εκατομμύριο άστεγους. 

Σύμφωνα τώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η σεισμός προκάλεσε μείωση κατά 50% των φορολογικών εσόδων της χώρας και χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για να κλείσει η «μαύρη τρύπα». «Η μείωση των φορολογικών εσόδων είναι 50%. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, τα έσοδα έφθασαν μόνο στο 20% του ποσού που εισπράχθηκε πέρυσι», εξήγησε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Τα έσοδα ήταν χαμηλότερα κατά 55%, από τις προβλέψεις πριν από τον σεισμό, τον Φεβρουάριο και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, και το περιθώριο θα πρέπει να είναι ανάμεσα σε 250 και 350 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος που θα λήξει τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο ίδιος. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν την βοήθεια στον προϋπολογισμό που έχουν ήδη υποσχεθεί η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες χώρες. 

Η δημοσιονομική στήριξη θα είναι «προτεραιότητα» του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης των δωρητών για την Αϊτή, στις 31 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, και της οποίας στόχος είναι να συγκεντρωθούν μέχρι και 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το νησί καταστράφηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε