Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αυξήσεις μισθών υποσχέθηκε η κυβέρνηση του…Μπανγκλαντές

Επεισόδια έγινα χθες κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Επεισόδια έγινα χθες κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Και ενώ στη χώρα μας οι μισθοί και οι συντάξεις κόβονται σε μια χώρα που η οικονομία της δεν είναι και τόσο καλή δίνονται….αυξήσεις!

 

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην ένδυση και την υφαντουργία χθες Τετάρτη, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέα μαζική διαδήλωση αποκόπτοντας τον κύριο οδικό άξονα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
 
Ο Μουσάραφ Χουσαΐν, υπουργός Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε ότι συστήθηκε ένα νέο σώμα που θα διαπραγματευτεί το νέο μισθολογικό καθεστώς, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών, εκπροσώπων της βιομηχανίας και ειδικών, με πρώτο σκοπό να καθοριστεί ο βασικός μισθός.
 
“Θα αυξήσουμε τους μισθούς μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Θα υπάρξει μια ουσιώδης αύξηση των μισθών”, δήλωσε ο Χουσαΐν, σημειώνοντας ότι στην διαπραγμάτευση θα ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού.
 
Το Μπανγκλαντές είναι ένας από τους φθηνότερους προορισμούς για την διεθνή βιομηχανία–ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 1.700 τάκα (περίπου 18 ευρώ). Ο κατώτατος μισθός αυτός θεσπίστηκε μόνο μετά από μια σειρά αιματηρών διαδηλώσεων το 2006, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο κι εκατοντάδες εργοστάσια είχαν υποστεί βανδαλισμούς και πυρπολήσεις.
 
Φέτος οι διαδηλώσεις για το μισθολογικό σημαδεύτηκαν επίσης από μια σειρά επεισοδίων στις βασικότερες βιομηχανικές πόλεις της χώρας. Χθες Τρίτη, τουλάχιστον 35.000 εργαζόμενου απέκλεισαν τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Ντάκα με την πόλη-λιμάνι Τσίταγκονγκ, απαιτώντας να αυξηθεί ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στα 5.000 τάκα (περίπου 53 ευρώ).
 
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση και τις βιομηχανίες ένδυσης –που διαθέτουν την πιο ισχυρή ένωση στη χώρα– να αυξήσουν τους μισθούς στα 5.000 τάκα και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις έως ότου το αίτημα τους ικανοποιηθεί.
 
Τα ενδύματα αποτέλεσαν σχεδόν το 80% των εξαγωγών του Μπανγκλαντές, οι οποίες ανήλθαν σε 15,5 δις δολάρια το 2009. Τα περίπου 4.500 εργοστάσια του τομέα αυτού στη χώρα απασχολούν περίπου το 40% των βιομηχανικών εργατών στο Μπανγκλαντές–στην πλειοψηφία τους γυναίκες.
 
Σε επιστολή τους προς την πρωθυπουργό της χώρας τον Ιανουάριο, πολυεθνικές εταιρίες περιλαμβανομένων των Wal-Mart, H&M, Carrefour και Levi Strauss, είχαν καλέσει να υπάρξουν αυξήσεις των μισθών, που σήμερα βρίσκονται “κάτω από το όριο της φτώχειας”, κάτι που “συμβάλλει” στο ξέσπασμα ταραχών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε