Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αύξηση του κατώτατου μισθού θέλει ο Ομπάμα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Οικονομία, έλεγχος των όπλων και ανασύσταση της μεσαίας τάξης ήταν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα για την κατάσταση του Έθνους στο Κογκρέσο.

Ήταν φανερό πως φέτος, στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν απελευθερωμένος. Άλλωστε, έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη 4ετία του στον Λευκό Οίκο και τρίτη δε μπορεί, βάσει Συντάγματος, να διεκδικήσει.

Ίσως γι’ αυτό ήταν τόσο ξεκάθαρος στο θέμα των όπλων και της οπλοκατοχής, που ήρθε στην επιφάνεια ξανά μετά το μακελειό στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ήρθε η ώρα για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο θέμα της οπλοκατοχής, που, όπως είπε, έχουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αμερικανών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως κύριο στόχο της δεύτερης θητείας του να αποκαταστήσει το american dream, τονίζοντας πως κύριο μέλημα αυτής της γενιάς θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση της πραγματικής μηχανής της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή μιας ευημερούσας μεσαίας τάξης.
Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται ένα «εξυπνότερο», όχι ένα «μεγαλύτερο» κράτος και ότι οι προτάσεις του είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δηλαδή δεν αυξάνουν το έλλειμμα της χώρας. Πρότεινε δε την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στα 9 δολάρια την ώρα και την σύνδεση του με το κόστος ζωής.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κράτος δουλεύει για τους πολλούς και όχι μόνο για λίγους, ότι ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία και ανοίγει πόρτες ευκαιριών για κάθε παιδί απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας», είπε.

Έστειλε μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους πως «δε μπορούμε να επιτύχουμε την ευημερία μόνο με περικοπές», σημειώνοντας πως η οικονομική ανάπτυξη ευρείας βάσης προϋποθέτει «μείωση του ελλείμματος, με περικοπές δαπανών, αλλά και αύξηση των εσόδων, με την συμμετοχή όλων».

Για το θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν το έργο τους στο Αφγανιστάν που είναι η τελική ήττα της Αλ Κάιντα» και πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισές αμερικανικές δυνάμεις που υπηρετούν εκεί, δηλαδή περίπου 34.000 θα επιστρέψουν μέσα στο 2013, με προγραμματισμένη την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στους Αφγανούς και το τέλος του πολέμου το 2014.

«Εξαρτάται απ’ όλους μας, όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, το επόμενο κεφάλαιο της αμερικανικής μας ιστορίας», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε ο Αμερικανός πρόεδρος την ομιλία του για την κατάσταση του Έθνους.

Από πλευράς Ρεπουμπλικάνων, στην ομιλία του Ομπάμα «απάντησε» ο ισπανόφωνος Γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από το κράτος και σημείωσε ότι μια οικονομία ελεύθερης αγοράς αποτελεί την πηγή της ευημερίας της μεσαίας τάξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Ομπάμα

Η μύγα που… ερωτεύτηκε τον Ομπάμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζεύγος Ομπάμα: Τους βαρέθηκε ακόμη και η κόρη τους! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Πως ο Μπαράκ Ομπάμα γλίτωσε την… κρεββατομουρμούρα! (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε