Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Aylan: Η τελευταία φωτογραφία πριν το θάνατο

Aylan: Η τελευταία φωτογραφία πριν το θάνατο

Η ιστορία του Aylan και της οικογένειάς του συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη από τη στιγμή που ο φακός διεθνών πρακτορείων έφερε στο φως τη φωτογραφία του τρίχρονου αγοριού στα παράλια της Αλικαρνασσού στην Τουρκία.

Το άψυχο κορμάκι του, πεσμένο μπρούμυτα στην άμμο. Το σήκωσε απαλά στα χέρια του ένας Τούρκος συνοριοφύλακας για να τον μεταφέρει κάπου μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η εικόνα που σαρώνει εδώ και μερικά 24ωρα κάθε μέσο ενημέρωσης.

Η ιστορία του, τραγική: τον Ιούνιο οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει 11 μέλη της οικογένειάς του στο Κομπάνι. Τότε ο πατέρας του πήρε την απόφαση να πάρει την οικογένειά του και να φύγει στον Καναδά, όπου εδώ και σχεδόν 20 χρόνια μένει η αδερφή του. Όμως ο Καναδάς απέρριψε την αίτησή τους. Και ο μόνος δρόμος που έμενε ήταν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί να πάρουν το δρόμο προς τον Καναδά.

Φωτογραφία Reuters

Όμως το ταξίδι έμελλε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Οι δουλέμποροι στοίβαξαν τον Αϊλάν, τον 5χρονο αδερφό του Γκαλίπ, τη μητέρα του Ρεχάν και τον πατέρα του Αμπντουλάχ σε μια βάρκα μαζί με άλλους οκτώ πρόσφυγες. Μια βάρκα που αναποδογύρισε και έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του Aylan, του 5χρονου αδερφού και της μητέρας του.

Έξι ώρες πριν μπουν στη βάρκα, ο Aylan είχε ξαπλώσει στην παραλία. Οι γονείς του τον είχαν σκεπάσει με μια πετσέτα για να μην κρυώνει. Ο τελευταίος ύπνος πριν από το ταξίδι για το άγνωστο. Για ένα καλύτερο αύριο. Ήταν ενθουσιασμένος, είπε η θεία του με δάκρυα στα μάτια. Της είχε ζητήσει να του πάρει ένα ποδήλατο…

Φωτογραφία Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε