Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αύριο καταθέτει ο Χριστόφιας για την τραγωδία στο Μαρί

Αύριο καταθέτει ο Χριστόφιας για την τραγωδία στο Μαρί

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αυριανή μέρα, καθώς θα καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη, στις 11 Ιουλίου, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται ενώπιον ερευνητικού οργάνου για να δώσει ένορκη μαρτυρία και να απαντήσει σε ερωτήσεις του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής.

Επίσης, αύριο θα είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου.

Αποδεχόμενος την κλήτευσή του από τον επικεφαλής της Επιτροπής κ. Πολυβίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον πληροφόρησε ότι είναι στη διάθεσή του για κατάθεση και για απάντηση ερωτημάτων που θα του υποβάλει.

Η κατάθεση του Κύπριου Πρόεδρου θα γίνει στην αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, όπου από την περασμένη Δευτέρα, διεξάγονται οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής. Στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε συγγενείς των θυμάτων και στους δικηγόρους τους, καθώς και σε δημοσιογράφους, όπως γίνεται για όλες τις ακροάσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Πολυβίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναγνώσει δήλωση, με την οποία θα αναφέρεται στο χρονικό των πολιτικών και διπλωματικών δεδομένων που τον οδήγησαν στην απόφαση για κατάσχεση του φορτίου από το πλοίο “Μοντσεγκόρσκ” και την τοποθέτησή του στη ναυτική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστόφιας στη δήλωσή του θα αναφερθεί σε όσα προηγήθηκαν της απόφασης για συμμόρφωση με το ψήφισμα του Σ.Α., που καλούσε την Κύπρο να κατάσχει το απαγορευμένο υλικό, στις πιέσεις που ασκήθηκαν από ΗΠΑ και Βρετανία για κατάσχεση του φορτίου και στην ικανοποίηση που εξέφρασαν για τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί και στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Συρία και το Ιράν για επιστροφή του στρατιωτικού υλικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε