Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Αυστρία: Δημοσκόπηση δίνει σαφές προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ η Ακροδεξιά περιορίζεται στην τρίτη θέση

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Werner Faymann. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Werner Faymann. ΦΩΤΟ REUTERS

Ενάμισι χρόνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, και τριάμισι χρόνια μετά τις τελευταίες στις 28 Σεπτεμβρίου του 2008..

… αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αυστριακή εφημερίδα “Κρόνεν Τσάιτουνγκ”, εμφανίζει, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, προβάδισμα για τους ηγούμενους του κυβερνητικού συνασπισμού (με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα) Σοσιαλδημοκράτες.

Συγχρόνως είναι και η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τελευταίες εκλογές, στην οποία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, περνά από τη δεύτερη στην τρίτη θέση, μειώνοντας αισθητά το ποσοστό του σε σχέση με όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, σε μερικές μάλιστα από τις οποίες η απόστασή του από τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν σχεδόν μηδενική.
 
Σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση, σε περίπτωση εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, οι Σοσιαλδημοκράτες θα συγκέντρωναν ποσοστό 28%, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 29,3% του εκλογικού τους αποτελέσματος, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το συγκυβερνών Λαικό Κόμμα με ένα 24% (26% στις εκλογές).
 
Η δημοσκόπηση φέρει να ακολουθεί στην τρίτη θέση, το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (η σκληρότερη έκδοση του διαβόητου πρώην αρχηγού τους και στο μεταξύ εκλιπόντα Γιεργκ Χάιντερ), με ποσοστό 21%, βέβαια αρκετά βελτιωμένο έναντι του 17,5% στις εκλογές.
 
Ιδιαίτερα βελτιωμένο, σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα (10,4%), εμφανίζεται το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, με 14%, ενώ το πέμπτο κόμμα της αυστριακής Βουλής, το επίσης ακροδεξιό και εθνικιστικό “Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας” της αντιπολίτευσης, φέρεται να συγκεντρώνει μόλις ένα 7%, αρκετά χαμηλότερο του εκλογικού του αποτελέσματος που ήταν στο 10,7%.
 
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, είναι η πρώτη φορά μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, που, σε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, οι Σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζονται με τόσο ασφαλή απόσταση από το Κόμμα των Ελευθέρων, καθώς μέχρι πρόσφατα, η διαφορά τους ήταν μικρή έως ελάχιστη, φθάνοντας μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο να μηδενίζεται.

 

Είναι επίσης η πρώτη δημοσκόπηση, μετά τις εκλογές του 2008, στην οποία η αυστριακή Ακροδεξιά, με το 21% του Κόμματος των Ελευθέρων, απομακρύνεται τόσο πολύ από το πρωτοφανές 27% που είχε πετύχει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1999 ο Γιεργκ Χάιντερ, κατορθώνοντας τότε να συμμετάσχει, ως πρώτος ακροδεξιός πανευρωπαϊκά, σε κυβέρνηση, ερχόμενος σε συνασπισμό με τον τότε συντηρητικό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στο διάστημα Φεβρουάριος 2000-Δεκέμβριος 2006.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε