Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αυστρία: Θα φορολογήσουν το “μαύρο χρήμα” των αυστριακών στο Λίχτενσταϊν

Αυστρία: Θα φορολογήσουν το “μαύρο χρήμα” των αυστριακών στο Λίχτενσταϊν

Μετά την υπογραφή της φορολογικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αυστρία και Ελβετία για τη φορολόγηση τραπεζικών λογαριασμών “μαύρου χρήματος” που διατηρούν Αυστριακοί σε ελβετικές τράπεζες, θα ακολουθήσει και συμφωνία με το Λίχτενσταϊν.

Στην περίπτωση του Λίχτενσταϊν, η συμφωνία δεν θα αφορά μόνον “μαύρο χρήμα” σε καταθέσεις, αλλά κυρίως χρήματα που βρίσκονται σε “ιδρύματα” της χώρας αυτής και που είναι ιδιαίτερα προσφιλή σε φοροφυγάδες, καθώς μπορούν, σε μεγάλο βαθμό, να ιδρυθούν ανώνυμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και 5.000 Αυστριακοί φέρονται να διατηρούν ένα “ίδρυμα” στο Λίχτενσταϊν, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να τροφοδοτείται με νόμιμα χρήματα, αλλά στις περισσότερες να πρόκειται για αφορολόγητα ποσά και ως εκ τούτου προκύπτουν δυσκολίες στη διάκριση μεταξύ τους και στην εξεύρεση λύσης για την εκ των υστέρων φορολόγησή τους, όπως σημειώνουν αναλυτές στη Βιέννη.

Όπως επισήμανε ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, μετά τη σημερινή, εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η σχεδιαζόμενη συμφωνία με το Λίχτενσταϊν είναι πολυπλοκότερη εκείνης με την Ελβετία, τόσο από νομική όσο και πολιτική άποψη, σχετικές διαβουλεύσεις υπήρξαν στο παρελθόν και πρόκειται να συνεχιστούν.

Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της, σημείωσε μόνον πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να καθυστερήσει και πως παραμένει ανοικτό το ερώτημα του ύψους των ποσών που μπορούν να εισπραχτούν από την Αυστρία, αφότου αυτή τεθεί σε ισχύ, ενώ στο ερώτημα, αν θα ερευνηθούν και άλλες “οάσεις” για “μαύρο χρήμα”, τόνισε ότι θα προτιμούσε πολύ περισσότερο όλες αυτές οι “οάσεις” να αποξηρανθούν.

Στο μεταξύ, το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο, της κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, επικύρωσε σήμερα την αυστρο-ελβετική φορολογική συμφωνία που είχαν υπογράψει την περασμένη Παρασκευή η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ και η Ελβετίδα ομόλογός της, Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ.

Η συμφωνία αποτελείται από δύο βασικά μέρη, αφενός ένα που προβλέπει μία εφάπαξ φορολόγηση με συντελεστή ανάμεσα σε 15 και 38 ο/ο (κατά τι μικρότερο από εκείνο που προβλέπεται στην αντίστοιχη συμφωνία Ελβετίας-Γερμανίας και που κυμαίνεται μεταξύ 34 και 41 ο/ο) για μη καταβληθέντες φόρους και αφετέρου τη φορολόγηση μελλοντικά των ετήσιων τόκων των καταθέσεων με συντελεστή 25 ο/ο.

Η Αυστρία έχει προβλέψει στον προυπολογισμό της για το 2013 και στο πλαίσιο του “πακέτου λιτότητας” ύψους 27 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, την είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ από αυτό τον φόρο “μαύρου χρήματος”, είναι όμως ακόμη ασαφές ποιό θα είναι το ποσό που πραγματικά θα εισπραχτεί το 2013, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν οι φοροφυγάδες.

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια Ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες πρέπει να ανέρχεται ανάμεσα σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια Ευρώ, χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι “μαύρο χρήμα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε