Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αυστριακός Καγκελάριος: Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να σταθεροποιήσουμε δημοσιονομικά την Ελλάδα”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, τονίζει σε δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας “Κουρίρ”, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε, προχθές βράδυ, συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η ελληνική κρίση.

Προσθέτει, ωστόσο, πως πέραν αυτού, σημαντικά θέματα είναι, η αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων από την πλευρά των Ελλήνων, “και σε αυτό εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε”, καθώς και “μία μεγαλύτερη δική μας συνεισφορά, για να καταστήσουμε ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία”.

Ο κ. Φάιμαν αναφέρει στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, πως στις συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο στα ανάκτορα Μέζενμπεργκ, στις οποίες συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση στην Ουγγαρία, τα ζητήματα ενός ευρωπαικού οίκου αξιολόγησης, ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, της ανάπτυξης στην Ευρώπη και του γαλλογερμανικού άξονα.

Ως προς την Ουγγαρία, ο Αυστριακός καγκελάριος θεωρεί πως βάση για περαιτέρω εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, αποτελεί η εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων για ξένους επενδυτές, κάτι που, όπως σημειώνει, γνωρίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο κ. Φάιμαν επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει σύντομα σύσταση ενός ευρωπαικού οίκου αξιολόγησης, από το οποίο όμως δεν θα πρέπει να αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα “θαύματα”, καθώς θα χρειαστούν χρόνια μέχρις ότου αποκτήσει αξιοπιστία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, ενώ πιστεύει πως εάν γίνουν γρήγορες ενέργειες, θα μπορεί ήδη μέσα στο 2014 να εισρέουν πόροι στους προϋπολογισμούς, από έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σε σχέση με τον γερμανογαλλικό ηγετικό ρόλο, ο ίδιος αναφέρει πως δεν βλέπει αρνητικά το ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια προκαταρκτική συζήτηση σε πολλά θέματα, ανάμεσα σε Μέρκελ και Σαρκοζί, καθώς πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες χώρες με ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη, ενώ συγχρόνως τονίζει πως “πολύ περισσότερο σημαντικές είναι οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν επίσης οι μικρότερες χώρες”.

Διαβάστε

Η τρόικα απαιτεί περικοπή επικουρικών και μισθών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε