Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αυστριακός ΥΠΕΞ: “Πρέπει να μπορούμε να διώχνουμε από την Ευρωζώνη όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους”

Αυστριακός ΥΠΕΞ: “Πρέπει να μπορούμε να διώχνουμε από την Ευρωζώνη όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους”
Την αναζήτηση δυνατοτήτων για την αποπομπή χωρών από την Ευρωζώνη, προτείνει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ

Την αναζήτηση δυνατοτήτων για την αποπομπή από τη νομισματική ένωση, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, προτείνει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
 
Η πρόταση Σπίντελεγκερ προκάλεσε την αντίδραση του καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, σε δηλώσεις του το μεσημέρι, προειδοποίησε για μια διάλυση της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως οι αρνητικές επιπτώσεις μιας αποπομπής, θα υπερτερούσαν των κάποιων πλεονεκτημάτων για επί μέρους χώρες και για τον λόγο αυτόν ο ίδιος δεν μπορεί να επικροτήσει την πρόταση.
 
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα, αναφέρει πως αν υπήρχε ρύθμιση για την αποπομπή από την Ευρωζώνη -την οποία ζητούν και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης- τότε θα έπρεπε να προκύψουν ήδη συνέπειες για τις χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
 
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, για μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που θα ήταν απαραίτητη για την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, χρειάζεται καιρός, που ο ίδιος υπολογίζει στα πέντε χρόνια, ενώ, κατά την εκτίμησή του, ακόμη και μόνον η προσπάθεια για μια αλλαγή της Συνθήκης, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.
 
Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πεπεισμένος πως μια τέτοια αλλαγή Συνθήκης μπορεί να περάσει και έχει, ήδη, αρχίσει σχετικές συζητήσεις με τους ομολόγους του και, όπως σημειώνει, χώρες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία -η οποία το ζητά από καιρό- σίγουρα στηρίζουν κάτι τέτοιο, αλλά βέβαια για μια αλλαγή της Συνθήκης απαιτείται ομοφωνία και των 27 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σχολιάζοντας την πρόταση Σπίντελεγκερ, ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος Στέφαν Έντερερ, του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, τόνισε σήμερα πως η απειλή αποπομπής από την Ευρωζώνη, αποτελεί την τελείως λανθασμένη προσέγγιση και πως μια επιβληθείσα αποπομπή θα προξενούσε ανυπολόγιστο κόστος για τις χώρες της Ευρωζώνης και επιπλέον θα συνιστούσε απειλή διάλυσής της.
 
Ο ίδιος προσθέτει πως επειδή μια αποπομπή αφορά πάντα τους ασθενέστερους, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος, καθώς κάποιος είναι πάντα ο προς στιγμήν ασθενέστερος.
 
Σκεπτικισμό για την πρόταση Σπίντελεγκερ, καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι σαφές τι σημαίνει για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εξέφραζε σήμερα ο οικονομικός ερευνητής Βόλφγκανγκ Σβάρτσμπαουερ, του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, αναφέροντας πως μια κρίση χρέους, όπως η τωρινή στην Ισπανία, μπορεί να πλήξει κάθε χώρα που έχει εκτεθεί στον δημοσιονομικό τομέα, ακόμη και την Αυστρία. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ αποτελεσματικότερων κυρώσεων κατά παραβατών του Ευρώ, αντί μιας αποπομπής και αυτό (οι αποτελεσματικότερες κυρώσεις), όπως σημειώνει, θα ήταν σημαντικότερο στην παρούσα κατάσταση.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια, δεν κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία

Όλα “παίζονται” για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

Είμαστε έτοιμοι για την εποχή εκτός ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε