Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ρωσίας!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό με το οποίο γίνεται η τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και πρόσωπο προσκείμενο στον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της ρωσικής άνω βουλής.

Η Ματβιένκο, μόνη υποψήφια για τη θέση αυτή, εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρος της άνω βουλής: 140 ψήφους υπέρ, μία αποχή και καμία ψήφο κατά, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η ηλικίας 62 ετών Ματβιένκο γίνεται η τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία μετά τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, αλλά οι εξουσίες που έχει είναι περιορισμένες.

Η θέση αυτή, η οποία ήταν κενή μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Σεργκέι Μιρόνοφ το Μάιο, της προτάθηκε στα τέλη Ιουνίου από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ.

Η Ματβιένκο, η οποία πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της όταν εκείνη πήγαινε δημοτικό, κατείχε υπεύθυνες θέσεις υπό όλα τα πολιτικά καθεστώτα, γράφει η εφημερίδα Βεντομόστι.

Υπό τον Μπρέζνιεφ ήταν γενική γραμματέας της κομμουνιστικής νεολαίας, υπό τον Γκορμπατσόφ βουλευτής, υπό τον Γέλτσιν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπό τον Πούτιν κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, προσθέτει η εφημερίδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε