Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αυτόματες συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά ταμεία για εκατομμύρια μισθωτούς

Αυτόματες συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά ταμεία για εκατομμύρια μισθωτούς
Εκατομμύρια Βρετανοί μισθωτοί θα συνεισφέρουν αυτομάτως σε συνταξιοδοτικά ταμεία για να βελτιώσουν τη σύνταξη τους, σύμφωνα με μια μεταρρύθμιση που τέθηκε σήμερα σε ισχύ και χαρακτηρίζεται “ιστορική” από την κυβέρνηση του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης χρονιάς, η μεταρρύθμιση αυτή θα αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 120.000 πρόσωπα. Θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ως το 2018.
 
Για τη βρετανική κυβέρνηση, το θέμα είναι να μπορέσουν όλοι οι Βρετανοί να βάλουν στην άκρη χρήματα για τα γηρατειά τους ώστε να αποφευχθεί μια αύξηση της φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων.
 
Ένδεκα εκατομμύρια βρετανοί πολίτες δεν αποταμιεύουν αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, σύμφωνα με τους αριθμούς που αναφέρονται από την κυβέρνηση, ενώ η βασική κρατική σύνταξη είναι χαμηλή (περίπου 460 στερλίνες το μήνα, δηλαδή περίπου 575 ευρώ φέτος).
 
Η κυβέρνηση είναι “υπερήφανη που εισάγει αυτή την αληθινά ιστορική αλλαγή η οποία θα τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αποταμιεύουμε για τη σύνταξή μας και θα διασφαλίσει ότι εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα βάλουν στην άκρη χρήματα για το μέλλον”, δήλωσε ο υπουργός Συντάξεων Στιβ Ουέμπ.
 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, χάρη σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, 600.000 επιπλέον άνθρωποι θα συνεισφέρουν σ’ ένα συνταξιοδοτικό ταμείο ως το τέλος του χρόνου και 4,3 εκατομμύρια περισσότεροι ως το Μάιο του 2015. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέψει σε 9 εκατ. μισθωτούς να αυξήσουν την αποταμίευση τους.
 
Στις λεπτομέρειες, οι μισθωτοί θα συνεισφέρουν αρχικά το 0,8% του μισθού τους, ο εργοδότης το 1% και το κράτος το 0,2% μέσω μιας φορολογικής μείωσης. Στο τέλος η συνεισφορά θα είναι 4% για τον μισθωτό, 3% για την επιχείρηση και 1% για το κράτος.
 
Τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν είτε από ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο είτε από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί πριν από χρόνια από το κράτος (το National Employment Savings Trust, NEST).
 
Οι μισθωτοί μπορούν επίσης να αποφασίσουν να μην επωφεληθούν απ’ αυτή την προτροπή να συνεισφέρουν για τη μελλοντική σύνταξή τους, πράγμα που μπορεί να ισχύσει για πολλούς απ’ αυτούς σε μια εποχή λιτότητας και υψηλής ανεργίας για να μην μειωθεί ο μισθός τους.
 
Ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας TUK, ο Μπρένταν Μπάρμπερ, δήλωσε πως η μεταρρύθμιση αυτή θα μπορούσε να είχε “γίνει καλύτερα”, όμως πρόσθεσε πως οι μισθωτοί έχουν πλέον ένα “σταθερό πλαίσιο”.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε