Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αυτός είναι ο Φαλτσιανι – Ο “πατέρας” της λίστας χιλιάδων φοροφυγάδων

Αυτός είναι ο Φαλτσιανι – Ο “πατέρας” της λίστας χιλιάδων φοροφυγάδων

Ο Φαλτσιανι είναι ένας 40χρονος ιταλογαλλικής καταγωγής ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο άνθρωπος που έκλεψε χιλιάδες αρχεία με προσωπικά δεδομένα καταθετών της HSBC από πολλές χώρες του κόσμου. Όλοι αυτοί οι πελάτες είχαν ένα κοινό. Είχαν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία.

Τώρα, κρατείται σε μια φυλακή στην Ισπανία και περιμένει να μάθει την ποινή της φυλάκισής του.

Ο Φαλτσιάνι συνελήφθη την 1η Ιουλίου στην Βαρκελώνη όταν με την επίδειξη του διαβατηρίου του οι αρχές είδαν ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Τώρα, προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση στην Ελβετία.

Ο Φαλτσιάνι έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλά έντυπα σε όλο τον κόσμο το 2010 όταν η τράπεζα HSBC τον κατηγόρησε ότι έκλεψε στοιχεία για 24.000 πελάτες της!

Τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του κάλυπταν μια πε΄ριοδο 10 ετών από τον Φεβρουάριο του 1997 έως τον Δεκέμβριο του 2007.

Μεταξύ αυτών ήταν 15.000 πελάτες της τράπεζας με λογαριασμούς στην Ελβετία και άλλες 9.000 με λογαριασμούς που είχαν κλείσει!

Αρχικά ο Φαλτσιάνι προσπάθησε να πουλήσει τα δεδομένα σε τράπεζα του Λιβάνου. Τότε είχε ταξιδέψει στην Βυρηττό με το ψευδώνυμο Ρουμπεν Αλ Τσιντιάκ.

Το 2010 μιλώντας σε ελβετική εφημερίδα ισχυρίσθηκε ότι τον είχε απαγάγει η Μοσάντ γιατί οι ισραηλινοί εξέταζαν τις σχέσεις της Χεσμπολά με την HSBC.

Τελικά, ο Φαλτσιάνι απέτυχε να πουλήσει τα στοιχεία στην λιβανέζικη τράπεζα και άρχισε τις προσφορές σε μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών.

Τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές άσκησαν διώξεις εναντίον του και τότε εκείνος κατέφυγε στη Νότια Γαλλία.

Εκεί ο Φαλτσιάνι ήταν ασφαλής, αφού οι Γάλλοι δεν εκδίδουν ποτέ πολίτες τους σε ξένη χώρα. Μπορούσε επίσης λόγω διπλής υπηκοότητας να ταξιδεύει και στην Ιταλία που είχε τον ίδιο νόμο!

Όμως ένα μήνα μετά ελβετός δικαστής ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να εκδώσουν ένα ένταλμα με το οποίο θα γινόταν κατ’ οίκον έρευνα.

Όλα κατασχέθηκαν αλλά αντί να τα επιδώσουν στις ελβετικές αρχές οι Γάλλοι άρχισαν να αναζητούν στις λίστες τους δικούς τους φοροφυγάδες!

Έτσι, άνοιξαν 3.000 υποθέσεις. Αυτό δημιούργησε ένταση μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας και ξαφνικά και άλλες χώρες άρχισαν να ζητούν τα στοιχεία που αφορούσαν δικούς τους πολίτες!

Τον Μάϊο του 2010 το Παρίσι έδωσε στην Μαδρίτη τα στοιχεία 659 Ισπανών πολιτών. Μεταξύ αυτών ήταν και το όνομα του πατερα του Προέδρου της τράπεζας Santander ο οποίος ήρθε σε διακανονισμό με το ισπανικό δημόσιο και πλήρωσε 200 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει η υπόθεση.

Τα στοιχεία από την λίστα Φαλτσιάνι χρησιμοποίησαν και εισέπραξαν διαφυγόντες φόρους η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία!

Στις 26/10/2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, είπε ότι εξαιτίας της λίστας Φαλτσιάνι έγινε η μεγαλύτερη είσπραξη διαφυγόντων φόρων στην ιστορία του ισπανικού κράτους!

Η Ελβετία επιμένει πάντως ότι όλα τα στοιχεία αποτελούν προϊόντα υποκλοπής. Η λίστες περιέχουν σύμφωνα με τους ελβετούς Ονόματα, επίθετα, ηλικίες, επαγγέλματα, εθνικότητες, διευθύνσεις, τηλεφωνα  κ.α..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε πολλά χέρια τελικά η λίστα με τους 2.000 φοροφυγάδες – Ο Βενιζέλος την έστειλε στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός στο ΣΔΟΕ!

Βενιζέλος: δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η λίστα της Λαγκάρντ

Παπακωνσταντίνου κατά Βενιζέλου για τη… χαμένη λίστα Λαγκάρντ – “Ρωτήστε τον επόμενο” είπε

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε