Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ντάλας: Αυτός είναι ο μακελάρης Μάικα Τζόνσον – “Ήθελα να σκοτώσω λευκούς” είπε στους αστυνομικούς που τον περικύκλωσαν (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ CBS NEWS
ΦΩΤΟ CBS NEWS

– Στη δημοσιότητα φωτογραφία του νεκρού εκτελεστή του Ντάλας
– Ο Μάικα Τζόνσον είναι ο νεκρός 25χρονος πρώην στρατιωτικός που συμμετείχε στην επίθεση
– Είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός
– “Ήθελα να σκοτώσω λευκούς αστυνομικούς” είπε στην ομάδα των διαπραγματευτών που μιλούσαν μαζί του
– Ο δράστης υποστήριξε πως δεν ήταν ενταγμένος σε καμία οργάνωση και ότι έδρασε μόνος
– Τρεις ακόμα υπόπτους έχει συλλάβει η αστυνομία του Ντάλας
 

 

Ο ύποπτος που φέρεται να έχει πάρει μέρος στο μακελειό του Ντάλας, με θύματα 5 αστυνομικούς αναγνωρίστηκε, όπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ως ο Μάικα Τζόνσον.

Ο νεαρός άνδρας ηλικίας 25 ετών διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News. Τον 25χρονο σκότωσαν τα ξημερώματα άνδρες των ειδικών δυνάμεων αφού ο φερόμενος ως δράστης οχυρώθηκε σε ένα κτίριο της πόλης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας εκ των πολλών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην χώρα, κατά των φόνων δύο Αφροαμερικανών από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.

Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα, ενώ σκότωσε ένα τέταρτο που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ.

«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.

«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter» επισήμανε ο Μπράουν. «Είπε ότι ήταν ταραγμένος από τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν συγχισμένος με τους λευκούς πολίτες. Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».

Πρώην στρατιωτικός ο νεκρός

O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Μάικα Εξέιβιερ Τζόνσον, υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς και υπηρέτησε στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, γνωστοποίησε σήμερα το Πεντάγωνο.

Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Τζόνσον υπηρέτησε στον στρατό από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015 και είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας.

Το χρονικό του μακελειού

Μοιάζει σαν χρονικό ενός προαναγγελθέντος μακελειού. Η Αμερική “βράζει” εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στα χρόνια της προεδρίας Ομπάμα, του πρώτο μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, του ανθρώπου που πολλοί πίστεψαν πως θα άλλαζε τον κόσμο, έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ρατσιστικά εγκλήματα. Όλοι, είτε το έλεγαν είτε όχι, περίμεναν, όχι το αν θα συμβεί αλλά το πότε θα συμβεί. Έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η 8η Ιουλίου θα γραφτεί στις “μαύρες” σελίδες της ιστορίας των ΗΠΑ ως η μέρα που σημειώθηκε η πιο αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όχι, δεν είναι νέα 11η Σεπτεμβρίου. Είναι η μέρα που πέντε αστυνομικοί πλήρωσαν με τη ζωή τους τα εγκλήματα συναδέλφων τους. Εκείνων που αναίτια δολοφόνησαν αθώους πολίτες. Όλους αφροαμερικανούς. Στο Λος Άντζελες (το 1992), στο Φέργκιουσον (πέρυσι), στη Λουιζιάνα (την περασμένη Τετάρτη), στο Μιζούρι (την Πέμπτη). Δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολλά πολλά περισσότερα. Ο χειρότερος (ρατσιστικός) φόβος πολλών Αμερικανών έγινε πραγματικότητα.

Το Ντάλας δεν θα είναι πια (μόνο) η πόλη όπου πριν από σχεδόν 50 χρόνια δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι. Θα είναι η πόλη όπου ξεδιπλώθηκε με αιματηρό τρόπο ο υπόγειος εμφύλιος που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό στις ΗΠΑ. Το Ντάλας έγινε η πόλη όπου τέσσερις ελεύθεροι σκοπευτές αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο δυο Αμερικανών ανδρών από λευκούς αστυνομικούς σε διάστημα 48 ωρών. Εκδικήθηκαν σκοτώνοντας αθώους. Πέντε αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας ξέσπασε η συντονισμένη επίθεση. Για την ώρα, είναι γνωστό πως οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν τέσσερις. Οι τρεις (δυο άνδρες και μια γυναίκα) έχουν συλληφθεί. Οι δυο από τους δράστες συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη, αφού επιχείρησαν να απομακρυνθούν από το σημείο με ένα αυτοκίνητο μάρκας Mercedes.

Ο τέταρτος, που ταμπουρώθηκε σε γκαράζ και απείλησε τους αστυνομικούς πως «έφτασε το τέλος» και υποστηρίζοντας πως έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά όλο το κέντρο του Ντάλας, σκοτώθηκε μετά την έκρηξη βόμβας που «έστειλαν» οι αστυνομικοί στο σημείο όπου βρισκόταν με ειδικό ρομπότ και αφού οι διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει. Αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, αργότερα πως αυτοκτόνησε. Τελικά, το μυστήριο έλυσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας.

Οι αρχές «σάρωσαν» την πόλη για το ενδεχόμενο η απειλή για την τοποθέτηση εκρηκτικών να ήταν αληθινή. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν πια. Και πως να το κάνει όταν η ίδια η αστυνομία ανέβασε στο twitter φωτογραφία ενός άνδρα που θεωρούνταν ύποπτος αλλά αποδείχθηκε πως ήταν ένα φιάσκο, αφού ο συγκεκριμένος πολίτης ήταν αθώος.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 21:30 το βράδυ και ενώ εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ντάλας για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας, έφταναν στο σημείο όπου θα τελείωνε η πορεία. Εκείνοι, βέβαια, ήθελαν να διαδηλώσουν ειρηνικά. Δεν ήθελαν νεκρούς. Ήθελαν να ακουστούν. Να γίνει η φωνή τους σεβαστή. Αντ’ αυτού έζησαν τον τρόμο και τον πανικό. Άκουσαν ξαφνικά πυροβολισμούς. Και φωνές. Και ουρλιαχτά. Οι πάντες άρχισαν να τρέχουν. Να φωνάζουν «πέστε κάτω». Να βλέπουν αστυνομικούς να εκτελούνται, όπως ο Ισμαέλ Ντετζίζους που κατέγραψε το πιο σοκαριστικό video από το μακελειό στο Ντάλας: την πισώπλατη εκτέλεση ενός από τα θύματα.

Η επίθεση ήταν καλά συντονισμένη και εκτελεσμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από οροφές κτιρίων όπου βρέθηκαν με ένα σκοπό και μόνο: να σκορπίσουν το θάνατο. Πέτυχαν το σκοπό τους: σκότωσαν πέντε αστυνομικούς, τραυμάτισαν άλλους εννέα ανθρώπους, επτά αστυνομικούς και δυο πολίτες, μια εκ των οποίων είναι μια γυναίκα που πυροβολήθηκε στο πόδι όταν μπήκε σαν ασπίδα προστασίας μπροστά στα τέσσερα παιδιά της για να μην πάθουν εκείνα τίποτα. Ήταν μια ενέδρα θανάτου.

Όλα αυτά την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα και ενώ η κατάσταση ήταν ξεκάθαρα εκτός ελέγχου, βρίσκεται στην Πολωνία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Από εκεί, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε την πρώτη του δήλωση για το μακελειό. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα του και με πρόσωπο στο οποίο αποτυπωνόταν η ένταση και το σοκ, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για άγρια, υπολογισμένη και ποταπή επίθεση για την οποία «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία». Ίσως η τελευταία φράση να ήταν μια (απελπισμένη και μάλλον αναίτια) προσπάθεια να αποσυνδέσει το μακελειό στο Ντάλας από τις ρατσιστικές δολοφονίες των δυο προηγούμενων ημερών.

Ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις κατά αστυνομικών στις ΗΠΑ. Στη χώρα που δεν είχε καν προλάβει να συνέλθει από μια άλλη σφαγή, εκείνη στο Ορλάντο όπου ο Ομάρ Ματίν μπήκε στο gay night club Pulse τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου και θέρισε 49 ζωές.

Η ίδια η Αμερική σκοτώνει τα παιδιά της. Και αφού ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τα τόσα και τόσα αιματηρά περιστατικά δεν έκανε τίποτα για το θέμα της οπλοκατοχής, μάλλον η ελπίδα να αλλάξει κάτι πεθαίνει μαζί με τα θύματα της αστυνομικής βίας και των «αυτόκλητων» εκδικητών. Και ο φόβος φωλιάζει παντού….

Φωτογραφίες: EPA, Eurokinissi, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε